Ako ste se zaljubili u jednu osobu, a ispostavilo se da je on/ona sasvim drugačiji, to je sasvim legitiman razlog za razvod

Neke neverovatne stvari su potpuno legitimne kao razlog na sudu, a nikada niste pomislili da baš one mogu biti argumenti

Razlozi za razvod braka uglavnom su nagomilani, ponavljani dugo godina i nepremostivi.

Ipak, postoje neke neverovatne stvari koje su potpuno legitimne kao razlog na sudu, a da nikada niste pomislili da mogu biti argumenti. Porodični zakon Srbije prepoznaje zabludu kao verodostojni uzrok poništavanja bračne zajednice. 

Odlučila da se razvede posle 40 godina braka, ali joj zakon to ne dozvoljava: Sada je prisiljena da bude sa mužem

Ukoliko ste se zaljubili i zavoleli neku osobu zbog njegove ličnosti, a vremenom se pokaže da ona nije onakva kakvom se prikazivala, to je nepoboriv argument na sudu.

Jednostavno možete da kažete: "Gospodine sudija, u toku našeg zabavljanja on se predstavljao kao flegmatik, ali sam shvatila da je melanholik."

Iako u prvi mah deluje ludo i neozbiljno, ovo je potpuno legitimno obrazloženje i apsolutno niko nema mogućnost da ga ne uvaži. Druga stavka zakona, takođe deluje neobično.

Naime, vi imate pravo da sudstvu kao razlog razvoda priložite zabludu o nekoj bitnoj osobini, kada se radi o takvoj osobini zbog koje vi ne biste sklopili brak da ste za nju znali.

Oba argumenta deluju kao nekakva šala, ali na osnovu Porodičnog zakona ovo su razlozi sa kredibilitetom i apsolutno mogu izazvati raskol braka.

Advokat Ivan Simić nam je rekao da su ovo retki primeri u praksi, ali zakon podržava i ove aspekte bračnih odnosa.

- Nije baš slučaj da parovi dolaze na sud i kažu da je zabluda o ličnosti dovela do neslaganja među njima, ali ako se to desilo, što da ne? Apsolutno je pravno potkrepljeno - izjavio je Simić.

Pišite nam kakve ste vi razloge završetka braka čuli i da li su navedeni razlozi dovoljno jaki za kraj.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)