Sutra je Usekovanje glave Svetog Jovana, a dve ogromne zablude vezuju se za ovaj praznik: Dovoljno je da uradite samo jedno

Upućeni smatraju da je sujeverje u celoj ovoj priči odnelo najbitnije detalje ovako velikog praznika

Rođenje Svetog Jovana Krstitelja, znanog i kao Sveti Jovan Preteča, na staroj ruskoj ikoni. Crkva ova praznik naziva i Ivanjdan. Foto: Wikimedia Commons/Jackturner3

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Usekovanje glave Svetog Jovana, ili praznik u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek.

Najveća moguća zabluda koja postoji u narodu je da sutra ne valja jeste ništa crveno i da treba pogledati nebo kako bi se baš taj dan ostvarila ova ili ona želja. To ne samo da je zabluda, nego je vrsta magijskog verovanja u Boga, a sujeverje je u celoj ovoj priči odnelo najbitnije detalje ovako velikog praznika.

Ako danas zamislite tri želje, veruje se da će se ostvariti: Potrebno je samo da to učinite u tačno određeno vreme

Ono što je bitno sutra je da odete u Hram na Liturgiji, da se pomolite Gospodu za svoje bližnje i upokojene, da postite ovaj ponedeljak i da možda baš on bude ta lestvica koja će vas uspinjati ka tome da smognete snage i počnete da postite i sredu i petak u narednom periodu.

Evo šta se dogodilo na Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vreme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za ljubavnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan se ubrzo našao u tamnici. Za vreme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod je naredio da se to uradi, pa su Jovana posekli u tamnici i doneli su njegovu glavu na tanjiru. Jovanovi učenici noću su uzeli telo svog učitelja i sahranili ga, a Irodijada je izbola iglom Jovanov jezik, pa glavu zakopala na neko nečisto mesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

VIDEO: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)