Šabački vašar više nikada neće biti isti, seli se na drugu lokaciju: Ovo je kraj jedne ere

Polemike su buknule na društvenim mrežama

Umesto na Mihajlovcu, gde je organizovan više od jednog veka, Šabački vašar se ove godine seli na novu lokaciju. Dok se na društvenim mrežama vode polemike, u nadležnim službama kažu da će tradicionalni panađur, opevan u pesmama, od sada biti veći i bezbedniji.

Vašar u Šapcu prvi put se pominje u 14. veku, a samo prošle godine, posetilo ga je više od 220.000 ljudi. I pored posipanja šljunkom, zbog niskog terena, kiša mu nikada nije bila dobar saveznik.

Muški vaspitači hit na Čukarici: Roditelji se otimaju oko njih, a oni nam otkrivaju zašto je njihovim klincima vreme u vrtiću omiljeni deo dana (FOTO)

Nenad Josić, zakupac prostora, kaže da pozdravlja ideju o preseljenju Vašara na drugu lokaciju i modernizaciji, ali je i zabrinut jer ne zna da li će za kratko vreme moći da se obezbede svi uslovi za rad.

- Nešto me veže za ovaj Mihajlovac. Međutim, sve ide napred pa tako i ova organizacija Vašara, i sad ne mogu da zamerim organizatorima i Gradu, što pokušavaju da poboljšaju -  kaže Živadin Milićević.

Dok neki Šapčani kažu da je Mihajlovac deo tradicije šabačkog Vašara, drugi tvrde da je prostor na kojem je nekada bila kasarna, bolji i lepši.

Šabački vašar, ove godine, zvanično će trajati od 14. do 23. septembra. Novi prostor će infrastrukturno biti bolje opremljen, kažu nadležni. Svaki zakupac imaće vodu, struju i kanalizacionu mrežu. Prostor na Mihajlovcu, rezervisan je za parking.

- Graniče se, razdvaja ih put, ovaj prostor je površine 10 hektara, kao i površina prethodne lokacije, prostor nije izložen podzemnim vodama, nema zadržavanja nadzemnih voda u slučaju kiše, jer za svaki vašar, nažalost, padne kiša u tom periodu. Ovde je velika betonska površina - objašnjava Snežana Đokić, direktorka JKP "Stari grad".

Na sastanku u Gradskoj kući demantovani su navodi iz pojedinih medija da na prostoru stare kasarne postoji opasnost od bombi i zračenja. Naglašeno je da je nova lokacija bezbednija jer između ostalog, omogućava i lakše kretanje vozila i nadležnih službi.

VIDEO: Kad zaplešu trbušne plesačice i plus se popnu na sto, to ovako izgleda

(Telegraf.rs/RTS)