Zoran 36 godina skuplja svetske novčanice: Skoro da nije ni mrdnuo iz Rume, a fali mu još samo jedna valuta

Novčić sa pacifičkog arhipelaga Australije - nekih 15.000 kilometara udaljen od Srbije - ostaje, za sada, nedostižan

Njegovo zanimanje je bravar, ali tokom svog slobodnog vremena, pasija Zorana Miloševića je da "lovi" retke novčiće i novčanice. Njegova potraga traje već 36 godina, a cilj mu je da pronađe i postane vlasnik svih valuta na svetu. Zoran živi u selu Pavlovci u opštini Ruma, 70 kilometara zapadno od Beograda, piše vanguardngr.com.

HIT U RUMI: Policija ga uhapsila jer je iskopao novčiće iz rimskog vremena i poneo ih kući

Pod zaštitnim staklom, uredno su poređane sve njegove novčanice. Kaže da je uspeo da prikupi 194 različite valute, uključujući tu i neke koje više nisu u opticaju, poput francuskog franka. Njegovo dostignuće još je impresivnije kad znamo da jedva da je napuštao svoj dom dok je tragao za novčanicama. Najdalje što je putovao je do Nemačke, a kolekciju je počeo da pravi kada mu je prijatelj poklonio nekoliko kovanica.

Umesto ličnih putovanja, oslanjao se na ljubaznost prijatelja koji su putovali u inostranstvo na odmore ili onih koji žive u inostranstvu. Povremeno je i kupovao novčanice, koje su mu potom slate poštom. Poslednja valuta koju je dobio je mjanmarski kjat.

Miloševića sada nervira samo jedna stvar, nedostaje mu jedna novčanica, koja bi upotpunila kolekciju, dolar sa Solomonskih ostrva. Novčić sa pacifičkog arhipelaga Australije - nekih 15.000 kilometara udaljen od Srbije - ostaje, za sada, nedostižan.

- Moj cilj je da pokažem koliko je svet mali, jer sve novčanice staju u kutiju od 1,5 kvadrata - kaže Milošević.

Ako jednog dana uspe da pronađe i tu kovanicu dokazaće šta sve može da se postigne, ako je čovek uporan i odlučan.

VIDEO: Zaplenjeno više od 30.000 neprijavljenih evra koje je suvozač u džipu krio u svom koferu

(Telegraf.rs)