Zbog njega je srpska harmonika na svetskom tronu: Aleksandar (14) je mali genije, kada uzme instrument u ruke, desi se čudo (FOTO)

Ako se uzme u obzir da Aleksandar ima 14 godina, a da su u ovoj kategoriji nastupili takmicari do 18 godina, uspeh je jos značajniji

Aleksandar Ranković iz Vinče kod Topole osvojio je treće mesto na prestižnom svetskom harmonikaškom takmičenju PIF (International Accordion Prize of Castelfidardo) u Castelfidardu u Italiji.

Nikola (10) je čudo od deteta sa harmonikom: Iako je instrument veći od njega, on ima jak motiv da sve savlada (FOTO) (VIDEO)

U kategoriji World Junior nastupilo je 25 takmicara, od kojih 22 iz Italije, po jedan iz Rusije i Portugalije i naš Aleksandar koji je dostojno predstavio Srbiju i u izuzetno jakoj konkurenciji zauzeo treće mesto.

Ako se uzme u obzir da Aleksandar ima 14 godina, a da su u ovoj kategoriji nastupili takmicari do 18 godina, uspeh je jos značajniji. U žiriju je bilo 8 vrhunskih svetskih virtuoza na harmonici iz Italije, Rusije, Velike Britanije, Finske i Portugalije.

Posle sudbonosnog susreta sa svojim učiteljem, maestrom Goranom Jeknićem pre 4 godine, Aleksandar je počeo da niže velike uspehe na domaćim i svetskim takmičenjima. Tri puta je osvajao prvo mesto na prestižnom takmičenju Prva harmonika Sokobanja, tri puta na takmičenju Izvorske kapi u Aranđelovcu i bio je laureat međunarodne olimpijade u Moskvi 2016-te  godine.

Na kraju tog ciklusa kao kruna svega dolazi i ova nagrada u Italiji koja na najbolji način zaokružuje uspehe ovog pobedničkog tandema Goran Jeknic - Aleksandar Ranković.

Iza svega toga stoji i požrtvovana Aleksandrova porodica koja je bezrezervno u svemu podržala ovaj pobednički tandem. Aleksandar je učenik šestog razreda niže muzičke škole u Topoli.

Mašta da završi muzičku akademiju i da svira koncerte po celom svetu. San koji su sanjali Goran i Aleksandar, put od sela Vinča kod Topole do svetskog uspeha u Italiji, postao je java. Predstoje novi izazovi i takmičenja na kojima se treba dokazati i opravdati poverenje svih onih koji sanjaju zajedno sa ovim pobedničkim timom.

(Telegraf.rs)