Zastrašujući podaci o debljini: Svaki drugi Srbin je predebeo

Kampanja je pokrenuta s ciljem da se preduhitri gojaznost dece i odraslih

Svaki drugi odrasli građanin Srbije ima prekomernu telesnu težinu, a izrazito gojaznih ih je 25 odsto, dok su procene da bi se za dve godine s gojaznošću moglo suočiti 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena, podaci su iz kampanje "Teži ravnoteži".

Kampanju vodi srpsko Ministarstvo zdravlja, a podržavaju je kompanije koje su članice udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. One su se obavezale da će slediti preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o ograničenju sadržaja šećera, soli, zasićenih masti i transmasnih kiselina u svojim proizvodima na srpskom tržištu.

Kampanja je pokrenuta s ciljem da se preduhitri gojaznost dece i odraslih.

Sva preduzeća na srpskom tržištu prehrambene industrije obavezna su da od jula na svojim proizvodima istaknu nutritivne i zdravstvene izjave utemeljene na naučnim činjenicama.

Kako je istaknuto danas na jednoj od edukativnih radionica koje su deo kampanje resornog ministarstva, pravilnik o deklarisanju proizvoda obavezuje proizvođača na nutritivni popis kojim će deklarisati količinu šećera, soli, masnoća, ugljenih hidrata i procente svih ostalih sastojaka koje čine taj proizvod.

VIDEO: Debeli deda se zaglavio u kolima baba od smeha nije mogla da ga spase

(Telegraf.rs/Hina)