Godišnje 800 lekara želi da ode iz Srbije: Veći deo radi vikendom u inostranstvu, a deo ode na usavršavanje

Rumunija se suočavala sa sličnim problemom kao i Srbija, pa je donela odluku da se plate lekara povećaju sa 1.000 na 2.800 evra, a sestara sa 530 na 980 evra, čime su migracije smanjene

Pretpostavlja se da je oko 10.000 lekara otišlo na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina, a od Lekarske komore Srbije oko 800 lekara godišnje zatraži sertifikat dobre prakse, koji je neophodan za zaposlenje u određenim zemljama, piše Politika.

Neke zemlje uopšte ne zahtevaju ovakve sertifikate, pa se pretpostavlja da oko 400 lekara koristi sertifikate kako bi radili vikendom u državama okruženja, dok oko 200 njih odlazi u inostranstvo na usavršavanje i doškolavanje.

- Nemačka lekarska komora nam je u februaru potvrdila da tamo radi oko 460 naših lekara. Ranije je bilo teško nostrifikovati diplomu u toj zemlji, a sada je lako jer imaju deficit lekara, pa su spustili kriterijume - navodi Politika.

U SRBIJU DOLAZE LEKARI IZ BIH I CRNE GORE

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je ocenio da je veći problem od emigracije medicinskog osoblja taj što "medicinari uglavnom hoće da rade u velikim gradovima" i što ne žele da se posle studija vraćaju u zdravstvene ustanove u manjim mestima. Prema njegovim rečima, zbog boljih plata i uslova rada lekari se iseljavaju u mnogo bogatije zemlje, dok Srbija ima pozitivnu migraciju medicinara iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije Georgios Konstantinidis je rekao da su plate lekara u razvijenim zemljama od tri do sedam puta više nego u Srbiji, a da profesori specijalisti mogu da zarade između 4.000 i 5.000 evra mesečno.

KAKO JE RUMUNIJA REŠILA PROBLEM?

- Teško je sprečiti odlazak zdravstvenih radnika u druge zemlje. Jedini način je povećanje zarada. Pozdravljam odluku da se povećaju njihove plate u Srbiji, ali to nije dovoljno. Rumunija se suočavala sa sličnim problemom kao i mi, pa je donela odluku da se plate lekara povećaju sa 1.000 na 2.800 evra, a sestara sa 530 na 980 evra, čime su migracije smanjene - naveo je Konstantinidis.

Predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić je navela da se više od 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji suočava sa manjkom radne snage, zbog čega očekuje da će u sledećih 10 godina država omogućiti prekvalifikacije za medicinsko osoblje.

VRBOVANJE JOŠ U SREDNJOJ ŠKOLI

Ona je dodala da Srbija nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom, kao i da se dešava da Nemci medicinske radnike "vrbuju" još u srednjoj školi, što im je jeftinije nego da školuju sopstveni kadar.

U Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine, piše 021.rs, od početka godine više od 100 lekara zatražilo je od komore sertifikat dobre prakse, potreban za odlazak u inostranstvo. Od 104 izdata sertifikata, lekarima opšte prakse izdato je 77, a specijalistima 28. Istovremeno, zvanični podaci Sindikata medicinskih sestara i tehničara govore da više od 1.000 sestara godišnje napusti Srbiju. Odliv medicinskog kadra je samo jedna od odlika zdravstvenog sistema u Srbiji.

(Telegraf.rs)