Dušanka je došla sa snajom na grob patrijarha Pavla, pa otkrila veliku tajnu o susretu sa njim (FOTO) (VIDEO)

Dušanka je neretko imala prilike da vidi patrijarha

"Kad dođem ovde, ja ozdravim", sa umilnim osmehom pričala nam je Dušanka Mandić, koja je jutros sa još oko stotinak vernika prisustvovala molitvi i poklonila se grobu u kojem počiva patrijarh Pavle.

Ona je povela i svoju snaju Valentinu. Izgledale su kao majka i ćerka, a u šali kaže da je to možda malo i neobično, da se snaja i svekrva tako lepo slažu. Danas su ih spojile i obuzele misli o blagosti patrijarha Pavla.

Dušanka nam je odala i jednu tajnu, čudo koje će zauvek pamtiti.

- Bila sam u crkvi Lazarici na Zvezdari, došla sam da se pričestim, a pričest je davao patrijarh Pavle. Jedna sestra je pre mene krenula da se pričesti, a on se samo sagao i kazao joj: "Izađi sestro". Ja se prestrašim, zašto li joj je to rekao, šta je tako loše učinila? Upitala sam i ona je rekla: "Nisam postila". On je to znao. Kada bi video čoveka znao je da li posti ili ne posti - priseća se Dušanka.

Sa svojom snajom je i prošle godine bila na ovom mestu, a to im je otvorilo i vrata za jedno novo duhovno iskustvo.

- Otvorio nam se put za Kosovo, išli smo za Dečane. Valentina je inače iz Prizrena i to je bio prvi put da je išla na Kosovo posle 1990. godine. A ja sam Dalmatinka, rođena sam blizu manastira Krka, ali volim Kosovo - priča Dušanka.

Na grobu nije bilo mnogo cveća. Patrijarh to nije voleo, podsetila nas je Dušanka.

- On je govorio da umesto cveća koje bi mu ljudi donosili na grob, udele pomoć sirotinji na ulici - kazala je Dušanka.

Skromnost, saveti i blagost Patrijarha nešto je što Dušanka i Valentina sada mogu samo da čuvaju u svojim srcima. Sa pogledom na spomenik punim nade u neki novi susret, jer na ploči piše samo "Čekam vaskrsenje mrtvih".

Video: Ovako je obeležena godišnjica odlaska patrijarha Pavla u Rakovici

(M. Beljan)