Nama je vaspitačica puštala Alku Vuicu, pa kad dođe deo "ja nemam silikone i meni ne vise", svi zanemimo i naćulimo uši: Šta klinci slušaju u vrtićima

Kakva je situacija u vrtićima kada je u pitanju muzika za najmlađe

"Vuče, vuče bubo lenja", "Kad si srećan", Od kuće do škole", "Ćihu, ćihu, ćihuhu" (Ivin voz), samo su neke od dečijih pesmica koje su starije generacije slušale nekada u vrtićimaNa onu teoriju "kako je kad smo mi bili mlađi sve bilo daleko bolje, a ne kao sada ove uskraćene generacije..." pridodata je još jedna rasprava koju je na Reditu Srbija pokrenuo korisnik kog je zanimalo kakva je sada situacija u vrtićima kada je u pitanju muzika za najmlađe.

"Šta deca slušaju, da li su to pesme koje smo i mi nekada slušali (Kolibri, Dragan Laković, Branko Kockica...) ili nešto drugačije? Iskreno, gledam šta postoji na Jutjubu i zaprepašćen sam. Prevodimo engleske pesme sa njihovom melodijom i tekstom koji nema nikakvog smisla za naše govorno područje - "Crna, crna ovco", "Deda Mile ima farmu", "Bingo pas"...", napisao je ovaj korisnik.

Na ovo pitanje odgovorio je drugi korisnik koji tvrdi da je, pre 17 godina, kada je išao u vrtić, slušao Željka Joksimovića i Seku Aleksić, a "kad vaspitačica uzme kasetofon, onda ona pušta "Garavi sokak" sebi za dušu".

Jedan korisnik je napisao: "Nama vaspitačica puštala Alku Vuicu na kasetofonu, svi se uvek igraju i pričaju dok ide muzika, al' kad dođe deo "ja nemam silikone i meni ne vise, ja imam prave pravcate sise - pipni!", svi se ućute, pa nam bude smešno".

Vaspitačice u PU "Boško Buha" u Beogradu deci puštaju "stare hitove", ali, navode, ima i nekih inovacija. Ove vaspitačice koriste CD za muzičku kulturu namenjen osnovcima, koji, navode, može da se prilagodi.

Primera radi, deca u starijoj jaslenoj grupi (od 18 meseci do 3 godine) slušaju klasiku za najmlađe, a organizovana je i radionica sa roditeljima na temu muzike, pa tako deca slušaju pesmice kao "Pekarčić", "Hoki Poki", "Glava, ramena, kolena i stopala"...

Ove vaspitačice su pohađale i seminare na temu muzike, a pronašle su i neke diskove sa pesmicama koje zahtevaju i pokrete.

Kako navode, jedna od vaspitačica deci pušta i "Bože pravde".  A deca u vrtiću na Voždovcu imala su priliku, pre 18 godina, da uče svetski poznati hit "Makarena".

Pesmice kao "Crna, crna ovco", "Deda Mile ima farmu" (Old Macdonald had a farm), Bingo pas ili "Johny, Johny, yes papa", se mogu čuti na Jutjubu, a deca to "znanje" donose od kuće, navode vaspitačice.

VIDEO: Da li je ovo najmlađi nindža? Pogledajte kako barata motkom

(Telegraf.rs)