Oglasila se Nela Kuburović o slučaju zamenika gradonačelnika Bora, koji je polno uznemiravao devojčicu

Perić tvrdi da je devojčici "samo čestitao" na dobro urađenom poslu kićenja seoskog doma kulture

Ministarka pravde Nela Kuburović oštro je osudila svaku vrstu polnog uznemiravanja, bez obzira na to da li je u pitanju funkcioner ili ne. Povod za njeno reagovanje je slučaj zamenika predsednika opštine Bor Branka Perića (60), koji je polno uznemiravao devojčicu (15), a fotografije ubrzo dospele u javnost.

Ukazujući da se naše društvo suočava sa problemom seksualnog zlostavljajnja, Kuburović je rekla da je upravo zbog toga Ministarstvo pravde u prethodne dve godine dosta uradilo i kroz izmene Krivičnog zakonika i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

- Izmenama Krivičnog zakonika uvedena su nova krivična dela koja nisu postojala u našem pravnom sistemu, a sve u skladu sa ratifikovnim Instanbulskom konvencijom tako da sada imamo mogućnost da se lica procesuiraju za polno uznemiravanje - rekla je ministarska pravde.

Ona smatra da je ključno da, koliko god u društvu bilo otpora prilikom donošenja takvih izmena, tužilaštvo i sudovi rade u procesuiranju te vrste krivičnih dela.

Branko Perić/ Foto: Facebook

Podsetila je da je u Srbiji za manje od godinu dana od početka primene novih zakonskih odredbi donet veliki broj osuđujućih presuda i zaključila da je polno uznemiravanje za svaku vrstu osude, bez obriza da li je u pitanju funkicioner ili ne.

Istakla je da zakon treba da deluje represivno i ukoliko se bilo koji oblik krivičnog dela desi, očekuje da nadležni organi reaguju i da u razumnom roku sankcionišu takvo ponašanje.

Zamenik gradonačelnika Bora Branko Perić (60) našao se u središtu skandala kada su fotografije na kojima on ljubi i grli devojčicu staru 15 godina osvanule na jednom Fejsbuk profilu.

Fotografije zbog kojih je Perić podneo ostavku/ Foto: Facebook

Po objavljivanju fotografija, od Perića je zatraženo da odmah podnese ostavku, što je on učinio odmah.

U obrazloženju odluke da se povuče sa mesta zamenika gradonačelnika naveo je da su u pitanju lični razlozi.

Slike su ubrzo po postavljanju sklonjene, ali ih je, u meduvremenu, video i “skinuo” veliki broj pratilaca ove društvene mreže.

Perić tvrdi da je devojčici "samo čestitao" na dobro urađenom poslu kićenja seoskog doma kulture.

U ceo slučaj se, ubrzo, umešala i policija.

Pored ovog slučaja, predsednik opštine Brus pred sudom odgovara za polno uznemiravanje.

VIDEO: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

(Telegraf.rs/Tanjug)