Da li je ovo jedini grad u Srbiji u kom nema beskućnika? Zamolili su komšije da urade samo jednu stvar

Lokalne samouprave u Pomoravskom okrugu procenile su da bi niskim temperaturama i zimom "sa aspekta zdravstvene zaštite eventualno moglo biti ugroženo 848 stanovnika"

U Jagodini nema beskućnika, ali ima osoba koje su stare, bolesne i same, posebno u selima, i ove niske temperature mogle bi za njih biti fatalne, izjavila je danas Tanjugu direktor Gradskog centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević.

- Molimo komšije da obiđu susede koji su stariji i bolesniji, koji žive sami, nemaju bliže rođake ili im rođaci nisu tu, da vide da li ima im nešto potrebno - rekla je ona.

U slučaju da je takvim osobama život ugrožen, treba da zovu Službu hitne pomoći Doma zdravlja, Gradski centar za socijalni rad ili vatrogasce spasioce, policiju, istakla je Jakovljević.

U Gerontološkom centru u Jagodini, imaju spremne postelje za eventualno zbrinjavanje ovakvih osoba.

Lokalne samouprave u Pomoravskom okrugu, rečeno je Tanjugu u Regionalnom štabu za vanredne situacije, procenile su da bi niskim temperaturama i zimom, "sa aspekta zdravstvene zaštite eventualno moglo biti ugroženo 848 stanovnika".

U Jagodini 250 iz 60 većinom staračkih domaćinstava, Ćupriji 266 uglavnom korisnika socijalne pomoći i tuđe nege, Svilajncu i Despotovcu po 130, kojima je planirana dostava hrane i zdravstveni pregledi, i Rekovcu 72.osobe od kojih je 37 u brdsko planinskom području, preciziraju u Regionalnom štabu.

U ovoj instituciji napominju da imaju i "razrađen plan zaštite i spasavanja u zimskim uslovima i putnika na "koridoru 10", deonici međunarodnog autoputa Beograd - Niš kroz Pomoravlje.

U Pomoravskom okrugu, nema dubokog snega, svi putni pravci su prohodni, snabdevanje strujom, toplotnom energijom, gasom i vodom je uredno, rečeno je Tanjugu u Opštinskim upravama.

(Telegraf.rs/ Tanjug)