Prebacivanje tela preminulog u Srbiju može trajati mesecima, pa porodice pokojnike švercuju - u koferu

Procedura transporta posmrtnih ostataka naših građana preminulih u inostranstvu komplikovana i izuzetno skupa

Tragične situacije sa smrtnim ishodom nisu isključene ni tokom boravka u inostranstvu, a transport tela u rodnu zemlju je komplikovana procedura, koja može da traje mesecima. Slična situacija je i s mnogim našim ljudima na privremenom radu u inostranstvu kojima je poslednja želja bila da budu sahranjeni u zavičaju.

Porodice tada moraju da reaguju brzo i na vreme prikupe potrebnu dokumentaciju kako bi posmrtne ostatke u najkraćem roku dopremile za Srbiju. Ipak, potrebno je odvojiti i pozamašnu sumu novca, jer se transport tela drumskim saobraćajem plaća uglavnom po pređenom kilometru.

U moru potrebne dokumentacije, prvi korak je kontakt sa lekarom u zemlji u kojoj je nastupio smrtni slučaj kako bi se pribavila potvrda o smrti. Zatim, da bi posmrtni ostaci mogli da budu transportovani, porodica ili osoba koje se stara o sahrani mora da se obrati ambasadi, odnosno konzulatu Republike Srbije, u državi u kojoj je smrt nastupila.

- Da bi se izdala sprovodnica, potrebno je ambasadi dostaviti pasoš preminulog, potvrdu o smrti, izvod iz matične knjige umrlih, ali i potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu u Srbiji - objašnjavaju, za "Novosti", zaposleni u JKP "Pogrebne usluge".

Takođe, pojedine ambasada traže i nešto od dodatnih dokumenata, u zavisnosti od važećih propisa zemlje u kojoj se nalazite.

Rodbina švercuje urne sa pepelom u koferima, Newsflare

Koliko vremena je neophodno da se pribave sva dokumenta i da bi se obavio transport, uglavnom zavisi od međunarodnih zdravstveno-sanitarnih propisa zemlje u kojoj je smrt nastupila. Ali i od propisa države u koju se preminula osoba dovozi u cilju sahranjivanja.

Transport preminulog može se obaviti tek posle pribavljanja sprovodnice i angažovanja drumskog ili avio prevoznika. Međutim, kada se telo prevozi avionom, propisi se razlikuju u zavisnosti od avio-kompanije koja se angažuje kao prevoznik. Cene usluga i potrebnih taksa određuju same kompanije.

Ako se porodica odluči za drumski prevoz, konzulatu je potrebno dostaviti i podatke o pogrebnom preduzeću, registarsku oznaku vozila, kao i tip pogrebnog automobila, ali i podatke o vozaču koji će obaviti vožnju.

- Cena prevoza drumskog transporta koju nudi naše preduzeće iznosi 81 dinar po jednom pređenom kilometru za puteve izvan naše zemlje - ističu u JKP "Pogrebne usluge". - Međutim, vreme transporta se ne može tačno odrediti, jer se nikada ne mogu predvideti zadržavanja na graničnim prelazima, naplatnim rampama, radovi ili zastoj na putu, kao i vremenske prilike.

Kremacije se vrše u inostranstvu, Foto: Foter/ Flickr/Timoluege

Tako, na primer, ako se telo prevozi iz Berlina, koji je od Beograda udaljen 1.500 kilometara, potrebno je izdvojiti oko 120.000 dinara. Naravno, cene se razlikuju u zavisnosti od toga koje pogrebno preduzeće je angažovano, ali računica je kod svih ista, naplaćuje se po pređenom kilometru.

Takođe, kada se obezbedi prevoz, neophodno ja nabaviti i pogrebnu opremu, odnosno sanduk u kojem će pokojnik biti transportovan. Cene su različite u zavisnosti od modela i mogu da se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Međutim, prema rečima privatnih pogrebnika, olakšavajuća okolnost je ako se telo kremira u inostranstvu. U tom slučaju posmrtni ostaci se bez dodatne papirologije mogu prevesti u Srbiju. Kako ističu pogrebnici, rođaci uglavnom prošvercuju urnu s pepelom spakovanu u prtljag. Jer svi oni koji se odluče da kremiraju telo imaju pravo da pepeo prospu na mesto koje je pokojnik odredio kao svoju poslednju želju.

(Telegraf.rs/Novosti)