Produžen raspust za još nedelju dana zbog gripa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas još nedelju dana raspusta!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za jos nedelju dana. Predlog je usvojen na sednici posle 14 satite će se đaci naći u klupama tek od 25. februara.

On je za TV Pink rekao da se na taj korak odlucio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

- Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, heronične bolesti - dijabet, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljno je respitratora, ima dovoljno leka tamiflu - pojasnio je ministar.

Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/Tanja Valič

Lončar pojašnjava da je epidemioloska situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godini, da se ranijih godina desavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Raspust za sve učenike trebalo je da traje do 18. februara.

Poslednji smrtni slučaj zabeležen je u Pančevu gde je od posledica virusa gripa u Opštoj bolnici preminula jedna pedesetogodišnja žena time je crni bilans od početka sezone povećan na 23 umrlih.

Prijavljeno je oko 85.000 obolelih. Lekari upozoravaju da su uvek moguća pogoršanja, pa i fatalni ishodi koji uzokovani uglavnom komplikacijama usled bakterijske infekcije.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/Tanjug)