Železnička nesreća u Mladenovcu podelila je Srbiju: Ko je zaista kriv? Ja sam vozač i pitam vas - da li svi, baš uvek stanete na svako "stop"?

Kriv je vozač jer nije stao na "stop", ali zašto je rampa bila podignuta? I zašto 90 posto vozača ne shvata ozbiljno znak za obavezno zaustavljanje?

Poslednja u nizu, železnička nesreća kod Mladenovca, kada je automobil udario u voz u punoj brzini, jer je rampa bila podignuta, izazvala je burne reakcije i polemike - ko je zaista kriv za ovu nesreću.

Skoro svi su posle prvog gledanja snimka rekli su "opet pruge, opet vozovi". Ali, malo ko je primetio znak "stop" u desnom uglu. Iako je rampa podignuta, ovaj znak uvek i svuda znači - obavezno zaustavljanje. Naravno da rampa nije smela da bude podignuta u trenutku prolaska voza. Takođe, ako nije u funkciji, neko je morao da stoji pored i obezbeđuje prolaz. E sad, stavljen je znak "stop". Očigledno, to nije uvek dovoljno.

Vozač automobila nije stao. U pravu ste, "mileo" je. Ipak, "mileti" i stati nije isto.

I tako je počeo haos - svako ima svoju verziju, priču, mišljenje.

IZ ŽELEZNICA TVRDE DA NISU KRIVI

Onda su se oglasile i "Infrastrukture železnice Srbije" navodeći da su sa celim događajem upoznati, te da se sve desilo zbog velike nepažnje vozača putničkog automobila.

- U trenutku naleta automobila na putnički voz, uređaj putnog prelaza na ovom mestu još nije bio u funkciji, i bio je obezbeđen znacima vertikalne drumske signalizacije. U toku su bili završni radovi na automatizaciji ovog putnog prelaza. To znači da ni rampe, ni signalizacija još uvek nisu bili u funkciji, pa su zato rampe bile podignute, a signalizacija pokrivena - rekli su, između ostalog u saopštenju.

Tada su se pojedini ponovo razbesneli. Jer, smatraju, nije u redu da "Železnice" svu odgovornost prebacuju na vozača.

IMAM JEDNO PITANJE ZA SVE VOZAČE

Hajdemo ovako - ako ste više od tri puta u životu seli za volan i stekli najmanje iskustva u vožnji, priznajte - da li uvek, baš uvek, ali baš baš uvek, potpuno stanete na znak "stop"? Da se razumemo, mislim na to da li baš svaki put i u svakoj situaciji skroz stanete ili se ponekad, retko, desi da toliko usporite, ali tek toliko da se ne zaustavite skroz, dok obazrivo prilazite raskrsnici, prelazu i slično? Budite iskreni prema sebi, ja vaš odgovor svakako ne mogu da znam. Samo se zapitajte.

Naravno da to nije u redu i da bi trebalo strogo poštovati pravila, ali čak i najveći štreberi u vožnji imaju neke manje pažljive trenutke.

Naravno, čovek sa snimka nije išao previše sporo, morao je da uspori i stane, a opet, postoje i tvrdnje da nije ni mogao da vidi voz od kućice sa desne strane... Mišljenja su veoma podeljena, nejasno je ko je u pravu. Što više čitate komentare, nećete biti sigurni ni u svoje mišljenje.

Šta biste vi uradili da ste bili na mestu ovog vozača? I možete li da budete sigurni u svoju odluku sada?

OPREZ, UVEK I SVUDA, OSVESTIMO SE

Na svu sreću, u ovom slučaju nema teže povređenih, ali je u prethodna dva meseca bilo više njih sa tragičnim ishodom, a sve počelo još krajem decembra na pruzi kod Niša, kada je autobus smrti udario u voz i ubio šestoro ljudi kod Donjeg Međurova.

Nakon toga pojavilo se mnogo snimaka iz cele Srbije sa prelaza koji nisu adekvatno obeleženi obeleženi i njih je zabrinjavajući broj. Baš zbog toga svi moramo da se osvestimo i razbudimo i više nikada ne budemo nepažljivi za volanom ni na sekund. Da više nikada ne "milimo" ispred znaka "stop" nego uvek i bezuslovno stanemo, makar se taj znak nalazio u pustinji u kojoj je sve pregledno. Možda baš tuda prolazi voz brzinom svetlosti, pa taj znak nasred pustinje stoji s razlogom.

Da me ne shvatite kao džangrizalo - vozač sam punih 15 godina i bukvalno svakog dana sam za volanom. I sve razumem i sama ponekad grešim. Da, grešim, ali ne kao "klasična žena vozač" što biste vi rekli sada, jer sam bolji "šofer" od 50% muškaraca koje poznajem. Moje greške nisu bile fatalne i nisu imale posledice, ali trenutak koji može da izazove katastrofu je neprimetan i nikada ne znate koja mrvica nepažnje će ga pokrenuti.

Zato svi odmah moramo da se opametimo. Manje nervoze, više solidarnosti i manje predrasuda tokom vožnje - pustite omiljenu muziku i mirno plovite kroz drumove Srbije, ali na prvom mestu poštujte propise. Stanite na svako "stop" i ne prolazite dok na semaforu trepće "žuto". Stići ćete svuda, a najvažnije je da na odredište dođete živi i zdravi.

Vidimo se na putevima :)

(Vozač sa kilometarskim iskustvom od 15 godina)

VIDEO: Opasne pruge Srbije: Alarmantni podaci o železničkim nesrećama