Veliki požar kod Carske bare: Skoro 24 sata crni dim kulja iznad rezervata, ljudi ponovo rade ono što je najstrože zabranjeno

Do objave ove vesti nismo uspeli da saznamo šta je uzrok požara, ali crni dim i dalje kulja

U sredu oko 19 časova predveče crni dim je počeo da se nadvija nad Carskom barom. Ni nakon skoro 24 sati kasnije, dim nije ništa manji, već i dalje kulja odnekud, a niko ne zna da kaže šta gori.

Specijalni rezervat prirode "Carska bara" u blizini Zrenjanina, opet je ugrožen zbog paljenja vatre koja dolazi sa obližnjih njiva. Kako nezvanično saznaje portal Telegraf.rs, vatrenu stihiju koja se nadvila nad prirodnim rezervatom izazvali su lokalni ratari koji pale strnjiku i suvi otpad na svojim njivama.

I pored upozorenje da je strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenim površinima, strnjika se opet pali, kao i jesenas, jer se suvi otpad ne odnosi sa njiva nego se pali na licu mesta.

Fotografija nastala nešto posle 19 satu, sinoć; Foto: Čitalac telegrafa

Koliko su nam rekli u rezervatu, kod njih nije prijavljen požar, ali postoji mogućnost da se zapalila trska u nekoj od okolnih trskara, kojih ima dosta na tom području.

Do objave ove vesti nismo uspeli da saznamo šta je uzrok požara, ali crni dim i dalje kulja.

Fotografija nastala danas u podne; Foto: Čitalac telegrafa

OVO NIJE PRVI VELIKI POŽAR U EČKOJ

Specijalni rezervat prirode, podsetimo goreo je oktobra prošle godine kada se usled jakog vetra požar proširio i na atare u Stajićevu, Perlezu i Belom Blatu, gde je gorelo 1000 ha zemljišta, šuma, njiva kao i zaštićeno prirodno dobro "Carska bara".

U gašenju je tada učestvovalo 26 vatrogasaca spasilaca sa devet vozila, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zrenjanina, čak je angažovana i poljoprivredna mehanizacija koja je sprečavala dalje širenje vatre.

Specijalni rezervat "Carska bara" zaštićeno je prirodno dobro, stanište je retkih ptica i tamo boravi čak 200 različitih ptičijih vrsta. Kolika je materijalna šteta nakon ovogodišnjih požara, još uvek nismo saznali, osim da se koncentracija dima smanjila u toku dana.

Nakon saniranja stihije, internet su preplavile potresne fotografije pustare koja je ostala nakon nezaustavljive stihije.

VIDEO: Ovako je izgledao požar iz oktobra

(D.I.)