Kako smo oborili američki ponos na početku bombardovanja: Dan kada je srušen mit o nevidljivom F-117A

Avio je bio perjanica najsavremenije stelt tehnologije

Jedinice jugoslovenske protivvazduhoplovne odbrane na današnji dan su oborile avion američkog ratnog vazduhoplovstva lokid F-117A "noćni jastreb", perjanicu najsavremenije stelt tehnologije, kod nas poznatiji kao "nevidljivi".

Generalštab Vojske Jugoslavije saopštio je novinarima da u agresiji na SR Jugoslaviju učestvuju vazduhoplovne snage deset zemalja avionima F-16, F-18, F-117, B-52 i dva aviona tipa B-2 Ratnog vazduhoplovstva SAD, naoružani najsavremenijim raketnim projektilima koji su prvi put upotrebljeni u agresiji na jednu zemlju. Od početka agresije iz vazduha na SRJ dejstvovano je sa 250 do 300 krstarećih raketa i projektila i angažovano između 100 i 200 borbenih aviona koji su izvršili više od 500 poletanja.

Bombardovano je 90 vojnih i veliki broj civilnih objekata na celoj teritoriji SRJ. Za to vreme, teroristi OVK su intenzivirali napade na jedinice Vojske Jugoslavije i snage MUP-a.

Zoltan Dani oborio je "nevidljivog": Foto: Marko Jovanović

Oborio ga je Zoltan Dani, danas komandant u penziji, koji je za Telegraf.rs otkrio kako je to izgledalo.

To je prvi i jedini potvrđen gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji. Simbol američkog vojnog prestiža i tehnološke dominacije pogođen je oko 22 sata iznad Srema iz ruskog raketnog sistema S-125 "neva", a srušio se blizu sela Buđanovci kod Rume. Pilot potpukovnik Dejl Zelko se spasao katapultiranjem.

Za američkog "nevidljivog" lovca bombardera F-117A važio je mit da je neoboriv dok ga jugoslovenska vojska nije srušila 27. marta 1999. godine tokom NATO bombardovanja, u sremskom selu Buđanovci. U teškim vremenima, strahujući za svoj život, tog dana Srbi su postali najponosniji naroda meštani sremskog sela slavili su na krilu aviona. Među njima se nalazio i Zoran Jovanović Bajko koji je sa samo četiri godine pobednički stajao na olupini bombardera.

Foto: Nikola Tomić

U nekoliko gradova u Evropi održane su demonstracije protiv vazdušnih napada NATO-a na SR Jugoslaviju. Demonstracije su nastavljene i sledećih dana.

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana naredio je početak druge faze kampanje protiv SRJ, odnosno gađanje većeg broj ciljeva.

VIDEO: Srpski ratni heroji otkrivaju detalje NATO bombardovanja

VIDEO: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs)