Stočno groblje pored puta u Ratkovu, a životinje nisu čak ni zakopane: Smrad se širi na sve strane, a niko ne zna ko ovde ostavlja leševe (FOTO)

Ekološki pokret Vrbasa pokušava da raščisti otpad

Po dojavi građana, Ekološki pokret Vrbasa prijavio je komunalnoj inspekciji opštine Odžaci ponovno punjenje lokaliteta kraj puta Ratkovo - Pivnice sa životinjskim otpadom, koji je nedavno saniran.

Od inspekcije zahtevaju da hitno ukloni životinjske ostatke da se opet ne bi stvorilo opasno, stočno groblje, ali i da istraži i utvrdi ko je za ovo odgovoran.

- Predložili smo, takođe, da se u saradnji sa Mesnom zajednicom Ratkovo, lokalnom samoupravom i aktivnim građanima iz Ratkova i okolnih sela, čiji su sugrađani izgleda, navikli da baš na tu lokaciju dovlače klanični otpad, organizuju sastanak i utvrde efikasne načine rešavanja ovog problema, kako se na njemu javna sredstva ne bi 'beskonačno trošila' - navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

Foto: Ekološki pokret Vrbas

- Utvrđivanje, a potom i kažnjavanje odgovornih lica, bez bliske saradnje sa aktivnim i savesnim građanima, a pre svega ekološkim NVO, prema našem mišljenju je uzaludan posao. Ukoliko inspekcije i druge nadležne institucije ne pokažu više interesa da pronađu aktere iz civilnog sektora, podrže ih i 'razigraju' da zajedničkim kapacitetima razotkrivaju, a potom i propisno kažnjavaju vinovnike protivpravnog ponašanja, ne mora se nikada ostvariti javni interes za čistom i bezbednom životnom sredinom" - kažu iz Ekološkog pokreta.

U ovom slučaju, dodaju aktivisti, javni interes mogao bi biti i svima dostupna usluga poslovnog operatera za preuzimanja životinjskih ostataka, po razumnoj ceni.

- Svi akteri dakle, moraju sesti i u direktnom i otvorenom razgovoru pronaći rešenje. Definitivno, lakog rešenja nema - navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

(Telegraf.rs/021.rs)