Stepinac je morao da zna za ustaške zločine, Vatikan 2020. otvara tajne arhive o NDH

Darko Tanasković, član nekadašnje Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije za utvrđivanje činjenica o kardinalu Alojziju Stepincu, naveo je da je nedavno obelodanjeno postojanje jednog ranije nepoznatog dokumenta, pisma iz 1942. u Arhivu Vojvodine

Darko Tanasković, član nekadašnje Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije za utvrđivanje činjenica o kardinalu Alojziju Stepincu, izjavio je da u vezi sa Stepincem i njegovom ulogom problem nije oskudica dokumenata, već nespremnost na hrvatskoj strani da se oni adekvatno protumače i saznajno vrednuju.

Na pitanje da li ima saznanja o tajnom dokumentu i dokazima protiv Stepinca, koji su, kako pišu pojedini beogradski mediji, došli do pape Franje, Tanasković je za Danas rekao da nema.

Darko Tanasković Foto: www.mc.rs

- Međutim, valja reći da takvih dokumenata svakako ima mnogo, a i bez tajnih dokumenata jasno je da je kardinal Stepinac morao da zna za zločinačku praksu ustaških vlasti - rekao je Tanasković.

On je naveo da je nedavno obelodanjeno postojanje jednog ranije nepoznatog dokumenta, pisma iz 1942. u Arhivu Vojvodine.

- Otvaranje Vatikanskog arhiva za period pontifikata pape Pija XII, najavljeno za iduću godinu, obezbediće uvide u zanimljivu građu, posebno prepisku između Vatikana i Zagreba u vreme NDH - rekao je Tanasković.

Alojzije Stepinac tokom NDH. Foto: Wikipedia

Govoreći o mogućnosti da Priština 2019. ponovi zahtev za prijem u Unesko, Tanasković, koji je bio ambasador Srbije pri ovoj organizaciji, rekao je da takva mogućnost uvek postoji.

On veruje da bi se u ovom trenutku kosovski zahtev suočio sa neuporedivo više prepreka nego 2015. uz podsećanje da je Priština od toga odustala 2017. posle upozorenja svojih evropskih pokrovitelja.

- Sačekajmo jesen i budimo spremni - naglasio je Tanasković.

VIDEO: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs/Danas)