Prelepa dunavska ostrva kod Pančeva od danas su zaštićeno područje: Na njima borave strogo zaštićene i ugrožene vrste ptica

Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5 i 10 hiljada pataka, 10–40 hiljada galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta

Skupština grada Pančeva, donela je odluku o zaštiti prirodnog dobra "Pančevačke ade".

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav i to na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš. Ova tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavlja funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Prema rečima Marka Šćibana iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velike važnosti za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

- Ovo područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji. Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5 i 10 hiljada pataka, 10–40 hiljada galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored pomenutih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca - dodao je Šćiban.

Upravljanje Zaštićenim staništem "Pančevačke ade" povereno je Javnom preduzeću "Vojvodinašume", odnosno Šumskom gazdinstvu "Banat" iz Pančeva.

(Telegraf.rs)