Desko, predsednik MZ Rakita, pretio da će skočiti u reku ako se nastave sporni radovi

On je najpre seo ispred bagera kako bi sprečio radove

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita, kod Babušnice, popeo se danas na potporni zid uz obalu Rakitske reke i pretio da će da skoči.

On je pretio da će skočiti zbog toga što građevinske mašine rade van gradilišta sporne mini-hidroelektrane, piše portal Južne vesti, a prenosi Novinska agencija Beta.

Bager je juče počeo da radi van ograde koje ograničava gradilište, a Stojanov je tražio sastanak sa građevinskim inspektorom u Babušnici koji je rešenjem zabranio radove na postavljanju cevovoda za mini hidroelektranu. Sastanka nije bilo, a Stojanov kaže da je uzalud čekao inspektora ispred kancelarije.

On je najpre seo ispred bagera kako bi sprečio radove, a kada je policija pokušala da ga pomeri, popeo se na potporni zid.

- Ovo nije gradilište. Ono ima oko 500 kvadrata, a ovo je van toga. Ne može celo selo da bude gradilište. Ako pokušaju da me uhapse, skočiću u reku - rekao je on.

U Rakiti se početkom aprila ove godine dogodila se eksplozija na bageru, krajem oktobra prošle godine u blizini gradilišta pronađena je ručna bomba, a početkom godine izgorela je kamp-prikolica koja je služila kao magacin gradilišta mini-hidroelektrane.

Meštani sela Rakita u Opštini Babušnica, blizu granice Srbije sa Bugarskom, bore se već duže vreme svim snagama da očuvaju svoju reku i žestoko se protive izgradnji mini hidroelektrane (MHE) za koju tvrde (a to kažu i stručnjaci) da će ugroziti sav živi svet u Rakitskoj reci i okolinu. Stanovnici Rakite se ne mire sa izgradnjom mini hidroelektrane, a protiv ovakvih objekata je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i mnogi stručnjaci iz ove oblasti, jer ocena je da bi mogao da bude ugrožen sav živi svet sa velikim posledicama i po ljude.

Ovo je samo jedan u nizu primera širom Srbije, uključujući zaštićena nacionalna područja gde se gradi ili je planirana gradnja mini hidroelektrana, iako su i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i građanske organizacije i stručnjaci.

(Telegraf.rs)