Zašto se dogodio "biblijski potop" u Beogradu, da li je to normalno i koliko smo mi krivi?

Grmljavinske oluje i nepogode razlog su zašto treba da budemo naročito oprezni u nedelju, ponedeljak i utorak

Nevreme koje se u sredu odigralo u Beogradu, bujice koje su kidale tablice sa kola, nosile asfalt i prodirale u autobuse, mnogi prestoničani su opisali kao "Armagedon". Meteorolozi sa druge strane ističu da su obilne padavine sasvim normalna pojava u ovo doba godine, ali da u urbanim sredinama, baš kao i u ruralnim, one stvore čitav niz problema.

- Ovo su normalne pojave, ali su srećom retke. Ovih dana atmosfera je vrlo nestabilna nad Srbijom, što dovodi do toga da se nad našom zemljom razvijaju snažni grmljavinski oblaci - kumulonimbusi. Reč je o moćnim oblacima, koji idu visoko u atmosferu, donose jake grmljavine, grad i obilne padavine - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Baš takvi oblaci nadvili su se tada nad Beogradom.

Neveme u Beogradu Foto: M. Beljan

- Oni su se formirali nešto južnije od Beograda i u toj južnoj struji zahvatili su prestonicu, donevši joj nevreme, grad i obilne pljuskove. To nije neuobičajeno za ovo doba godine, ali poplave su se stvorile, jer odvodni sistem, zapušen smećem koji neodgovorni građani bacaju među rešetke, nije mogao da prihvati toliku količinu padavina. Repriza tog scenarija je i dalje moguća, jer će već popodne  nad delovima Srbije biti uslova da se razviju te snažne grmljavinske oluje sa obilnim pljuskovima. Gde će se to tačno desiti, znaćemo samo sat, dva ranije - objašnjava on.

Problem je što se ti sistemi ovih dana sporije premeštaju.

- Zato se na područje koje zahvate za kratko vreme sruče obilne padavine - 30 do 40 litara po kvadratnom metru. Tako je bilo juče u Beogradu, gde je u samom centru palo 35 litara kiše po kvadratu, ili pre neki dan u Subotici, koja je sa 40 litra po kvadratnom metru bila potopljena. Ipak, to je jako lokalnog karaktera, jer ovi oblaci jesu snažni, ali nisu velikih dimenzija i ne zauzimaju veliku površinu. Stoga se može desiti da svega nekoliko kilometara dalje nema ni kapi kiše, što je bio slučaj na Paliću, dok je Subotica "plivala" - kaže Đurić.

Polava na ulicama Foto: Telegraf

I narednih dana zadržava se jako nestabilno vreme.

- Očekuje se da petak bude sunčan i da ga mimoiđu ti snažni pljuskovi, a ređa pojava moguća je popodne i uveče na jugu i jugozapadu i u delovima Banata, pa i u delovima Beograda. U subotu takođe - prvi deo dana sunčan, popodne moguće padavine. Grmljavinske oluje i nepogode razlog su zašto treba da budemo naročito oprezni u nedelju, ponedeljak i utorak. Tek od sledeće srede sledi stabilizacija vremena i toplo, normalno leto - najvaljuje on.

VIDEO: Stravično nevreme potopilo Beograd

(D.D.S.)