Novi početak: Ključeve stanova dobilo 20 izbegličkih porodica u Ubu

Za meseca dana očekuje se useljenje još osam zgrada

U Ubu je danas svoje stambeno pitanje rešilo 20 izbegličkih porodica koje su se uselile u zgradu izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa, a tom prilikom predstavnici države, međunarodnih donatorskih organizacija, grada Uba i Komesarijata za izbeglice poželeli su im da u stanovima ostanu što duže i u njima počnu nove živote.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić naglasio je da je Srbija čvrsto na putu pridruživanja Evropskoj Uniji, a da su donacije za stambeni program dokaz pomoći EU Srbiji i razumevanja za naša stradanja.

DAČIĆ: SLAVIMO ŽIVOT

- Ovde smo da slavimo život i vaš novi početak u sigurnoj budućnosti za koju svi radimo - poručio je Dačić izbegličkim porodicama kojima su uručeni ključevi novoizgrađenih stanova.

Ivica Dačić deli ključeve stanova, Printskrin: Telegraf

On je ocenio da Srbija posvećeno radi na rešavanju potreba izbeglica pa i na izgradnji stanova za rešavanje potreba izbeglica i naveo da je do sada useljeno 3.528 korisnika, a da se stanovi grada na još 40 lokacija.

FABRICI: BORIMO SE DA POMOGNEMO

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da se Regionalni stambeni program sprovodi vrlo uspešno i istakao da je Srbija uspela da iskoristi 60 odsto od 300 miliona evra koliko je za ovaj regionalni program koji obuhvata više država izdvojeno.

- Ovaj regionalni program je izraz koliko su građani Evropske unije bliski građanima Srbije i kako se borimo da pomognemo - rekao je on i dodao da je za 20 porodica koji su dobili stanove nada za novu budućnost.

U ime opštine Ub koja je izgradnju zgrade podržala sa 14 miliona dinara narodna poslanica Ivana Nikolić poželela je porodicama koje su dobile ključeve stanova da upolove u nove živote i istakla da je ovo dokaz da država Srbija i opština Ub misle na njih.

U dodeli ključeva izbegličkim porodicama učestvovao je i predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Darko Glušić, predsednik opštine Ub dodelio je ključeve stanova, Printskrin: Telegraf

MELOT: STANOVI NISU SAMO DOMOVI

Zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot izrazio je sigurnost da stanovi nisu samo novi domovi nego i prilika da 20 porodica ponovo izgradi svoje živote.

- Nadam se da će program nastaviti da se sprovodi jer je on pravi put da se sva sredstva utroše na dobrobit onih koji čekaju svoj krov nad glavom - rekao je on i poželeo korisnicima dug, uspešan i srećan život u novim domovima.

U ime izbegličkih porodica okupljenima su se obratili Milana Nikolić, koja kao izbeglica iz Republike Srpske Krajine živi u Ubu od 1995. godine kao i najstariji od njeno troje dece Andrej koji su zahvalili što sa dobijanjem novog krova nad glavom za njih počinje novi život.

Svi vlasnici stanova na zajedničkoj fotografiji, Printskrin: Telegraf

BOKORITE SE KAO KOSOVSKI BOŽURI

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić poručio je da se ne veruje onima koji pričaju već onima koji imaju šta da pokažu i primetio da Srbija i Ub imaju šta da pokažu. Pošto su ispred zgrade kao i na drugim sličnim mestima i u Ubu posađeni kosovski božuri on je poručio porodicama da ih neguju i da se bokore kao što se i božuri bokore.

Kako se danas u okviru Regionalnog stambenog programa u Srbiji se u sledećih mesec dana može očekivati otvaranje još osam zgrada. Građani zemalja Evropske unije ovaj program finansiraju sa 82 odsto sredstava, a za izgradnju danas otvorene stambene zgrade u Ubu potrošeno je 415.690 evra donatorskih sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)