Šta bi se desilo da Beograd pogodi zemljotres poput onoga iz Drača?

Naučnici se suzdržavaju od prognoza ali neke činjenice su neupitne

Retko koja prirodna katastrofa može da izazove paniku kao što je to slučaj sa zemljotresima. Balkan se nalazi na trusnom području u blizini mesta na kome se dodiruju evropska i severnoafrička tektonska ploča zemljine kore. Zbog toga u našem okruženju pa i kod nas ovakvi događaji nisu retkost i umeju da budu razorni.

Foto: Tanjug/AP

Kolik oće zemljotres biti opasan ne zavisi samo od snage potresa u epicentru, već i dubine na kojoj se potres dogodio u hipocentru zemljotresa. Hipocentar je tačka u zemljinoj kori gde je došlo do potresa i ona se nalazi na najkraćoj mogućoj putanji od epicentra. Dublji zemljotresi šalju svoju energiju dalje pa se osećaju na većem području. Plići zemljotresi su jači ali ne postoji nikakvo pravilo.

Razorna snaga zemljotresa zavisi i od tipa zemljičta i same topografije- zemljotres u ravnici ne može imati iste posledice kao onaj u planinskim područjima. Sve su ovo parametri koje seizmolozi koriste prilikom procene da li će zemljotres iste snage imati različite posledice u odnosu na to da li se dogodio u Draču ili u Beogradu.

Printskrin: google. maps

Poslednja stvar koja utiče na razaranje su ljudi i njihovo delovanje. Japan je država koja je naučila dosta iz svoje istorije i mnogi konstruktorski principi u izgradnji objekata nastali su u Japanu kao način da se posledice katastrofe ublaže. Visoka zgrada, projektovana i izvedena po tim principima, će veoma lako izdržati čak i jače potrese, dok će zgrada iste veličine sagrađena "na divlje" da padne kao kula od karata i u smrt povuče sve koji se nalaze u njoj.

Video: Odnošenje tela stradalog u stravičnom zemljotresu u Albaniji

(Telegraf.rs)