Nesreća koja čeka da se dogodi u Deliblatskoj peščari: Rampa podignuta, a voz "šiba"

Mrkla noć, rampa nije spuštena, pa ko nije pažljiv...

Foto: Facebook/Branka Petrovic

Još jedna nesreća koja samo čeka da se desi. Pruga na izlazu iz Deliblatske peščare, dok prolazi voz, mrkla noć, a rampa podignuta.

Kako je prenela korisnica Fejbuka koja je u utorak uveče prešla preko pružnog prelaza, noću ne radi ni rampa ni signalizacija, a, kako je navela, nemaju ni dovoljno ljudi koji bi signalizirali nailazak voza.

- Pa danju se vidi i ne treba - napisala je Branka Petrović.

Predsednik Srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić rekao je ranije da u našoj zemlji ima oko 1.500 pružnih prelaza koji nemaju svetlosno-zvučnu signalizaciju, niti branike i polubranike, kao i da bi dok se to ne učini trebalo ograničiti brzinu vozova na takvim prelazima do 20 km na sat da bi se izbegle saobraćajne nesreće sa teškim posledicama.

Zvanično 2.138 putnih prelaza

U Srbiji prema zvaničnim podacima ima 2.138 putnih prelaza i svi su na neki način obezbeđeni, tvrde "Železnice", kao i da je od tog broja 477 obezbeđeno polubranicima i branicima.

Podsetimo, u teškoj nesreći, u sudaru voza i autobusa 21. novembra prošle godine na prelazu Donje Međurovo, kod Niša, poginulo je pet osoba, a povređeno 27. Železnice su tada saopštile da je taj putni prelaz bio "obezbeđen po zakonu" znacima vertikalne drumske signalizacije.

Video: Opasne pruge Srbije: Alarmantni podaci o železničkim nesrećama

(Telegraf.rs)