Samo 35 odsto žena u Srbiji ima vozačku dozvolu, češće koriste javni prevoz

Vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena

Foto: Shutterstock

U Srbiji 71 odsto muškaraca poseduje vozačku dozvolu, dok svega 35 odsto žena ima položen vozački ispit, pokazali su rezultati studije "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji".

Vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena, nalazi su studije nedavno predstavljene na konferenciji u Beogradu.

Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 odsto svih putovanja žena, a svega 6 odsto svih putovanja muškaraca.

Istraživanje, realizovano uz podršku Svetske banke za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pokazalo je da žene u Srbiji obave 23 odsto svih putovanja javnim prevozom u poređenju sa 14 odsto svih putovanja muškaraca.

Svega 35 odsto žena ima položen vozački ispit, Foto: Pixabay.com

Mobilnost žena u Srbiji, kako su pokazali nalazi, posebno je ograničena u gradovima sa neodgovarajućom mrežom javnog prevoza, upravo zbog nedostatka alternativnih oblika prevoza.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene sklonije kombinovanju različitih prevoznih sredstava tokom jednog putovanja, kao i da muškarci vože bicikl češće od žena. Muškarci 8 odsto svih putovanja obave biciklom, dok to čini 6 odsto žena.

Studija je pokazala da se žene mnogo sigurnije osećaju kada šetaju ili se voze u manjim prevoznim sredstvima poput automobila i minibusa, nego u javnom prevozu i vozovima, iako češće koriste javni prevoz od muškaraca.

Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji, svega 2,3 odsto radi u sektoru transporta, žene čine 20 odsto zaposlenih u tom sektoru, a slabo su zastupljene na rukovodećim mestima.

10 odsto prihoda ode na prevoz

Rezultati su pokazali i da domaćinstva u Srbiji izdvajaju oko 10 odsto prihoda na troškove prevoza.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je nedavno da je Studija "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" pionirski poduhvat i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta, kao i da je Srbija prva u regionu uradila takvu studiju.

Zorana Mihajović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na predstavljanju njenih ključnih nalaza, Mihajlovićeva je rekla da će rezultati studije poslužiti prilikom izrade nacionalne strategije razvoja saobraćaja u Srbiji.

U okviru projekta "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" sprovedeno je 29 intervjua sa različitim akterima na lokalnom nivou, devet intervjua s predstavnicima prevoznika, osam fokus grupnih diskusija sa 75 učesnika koji pripadaju različitim društvenim grupama i anketno istraživanje na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 2.400 ispitanika/ca.

(Telegraf.rs/Tanjug)