Tužilaštvo se oglasilo o slučaju "Jovanjica"

- Tužilaštvo za organizovani kriminal je utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da su Aleksandar i Andrej Vučić bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji sa Koluvijom - navodi se, između ostalog, u saopštenju

Jovanjica /Foto: MUP, Pixabay

Aleksandar i Andrej Vučić nisu izvršili bilo koje krivično delo u vezi sa slučajem "Jovanjica", niti su bili u komunikaciji ili kontaktu sa osumnjičenim u tom slučaju, Predragom Koluvijom, utvrdilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Tužilaštvo je to saopštilo povodom krivične prijave koju je 9. decembra 2019. godine podneo potpredsednik SNS-a Miloš Vučević protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića, a pošto je potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić izneo tvrdnje o njihovoj navodnoj povezanosti sa uzgajanjem marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica".

- Tužilaštvo za organizovani kriminal je utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da su Aleksandar i Andrej Vučić bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji sa Koluvijom, niti da su pomaganjem ili na drugi način učestvovali u izvršenju krivičnog dela koje se stavlja Koluviji na teret, čime ne postoje osnovi sumnje da su Aleksandar i Andrej Vučić izvršili bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - precizira se u saopštenju.

Ukazuje se da iz izveštaja o prikupljanju podataka iz mobilnih telefonskih uređaja i SIM kartica oduzetih od Koluvije koji je sačinila Služba za specijalne istražne metode MUP-a, akvizicijom memorisanog sadržaja, kao i sadržaja svih instaliranih aplikacija za komunikaciju putem Interneta, proizlazi da nije utvrđen nijedan kontakt sa Aleksandrom Vučićem i Andrejem Vučićem.

Takođe je utvrđeno da se komunikacije ostvarene 13. i 14. novembra 2019. godine, kada je, inače, uhapšen Koluvija, putem mobilne mreže ili Internet aplikacija ne mogu dovesti na bilo koji način u vezu sa Aleksandrom i Andrejem Vučićem, dodaje tužilaštvo.

Advokat Milan Ðukić, kao punomoćnik podnosioca krivične prijave Miloša Vučevića je o ovoj odluci obavešten pismenim putem.

Koluvija i još osam osumnjičenih se terete da su na poljoprivrednom dobru Jovanjica uzgajali marihuanu.

Uhapšeni su 14. novembra i od tada se nalaze u pritvoru, jer je protiv njih istraga u toku.

Podsećamo da je potpredsednik stranke Miroslav Aleksić pre nekog vremena izneo tvrdnju da je Predrag Koluvija, većinski vlasnik kompanije "Jovanjica" kupio brod i donirao ga Bezbednosno-informacionoj agenciji, i to, kako je rekao, po balogu predsednika Srbije.

Tu tvrdnju izneo je u obraćanju novinarima kao pitanje upućeno predsedniku Republike i direktoru BIA.

Aleksić je tada pitao i Tužilaštvo za organizovani kriminal gde se nalazi zaplenjena marihuana i da li je izvršeno biološko veštačenje THC-a u biljkama, jer, kaže, da odbarana Koluvije, kako tvrdi Aleksić, namerava da zasniva odbranu navođenjem da na tom imanju nije bio kanabis, nego industrijska konoplja.

Takođe, pitao je tužilaštvo ko je bio nadležan za kontrolu uzgajanja industrijske konoplje.

(Telegraf.rs/Tanjug)