Devojčica (12) koja je ukrala bebu smeštena u Prihvatilište: Protiv njenog oca se pokreće postupak

Devojčica ne podleže krivičnoj odgovornosti jer je krivično delo izvršila u vreme uzrasta pre navršenih 14 godina

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Devojčica stara svega 12 godina ukrala je u Pančevu iz porodične kuće roditelja Željka Z. i Jasmine N. njihovu osmomesečnu bebu. Posle nekoliko sati traganja, beba je pronađena u autobusu sa devojčicom koja je, kako saznajemo, posle ovog događaja, urgentno smeštena u Prihvatilište doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja.

Kako za portal Telegraf.rs navode iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Pančevu, devojčica je u ranim jutarnjim satima iz kuće iznela osmomesečnu bebu bez znanja i odobrenja roditelja.

- Posle potrage koja je trajala nekoliko časova, beba je pronađena zajedno sa detetom od 12 godina u autobusu na jednoj prigradskoj liniji - kažu iz pančevačkog VJT.

Oni objašnjavaju da devojčica ne podleže krivičnoj odgovornosti jer je krivično delo izvršila u vreme uzrasta pre navršenih 14 godina, te se prema njoj ne mogu izreći krivične sankcije niti primeniti druge mere.

- Sa druge strane, u takvim slučajevima se o događaju obaveštava nadležni centar za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo radi preduzimanja mera u okviru njihove nadležnosti - ističu i dodaju da je devojčica posle ovog događaja urgentno smeštena u Prihvatilište Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Spomenik" u Pančevu.

Ističu i da će protiv njenog oca biti pokrenut postupak lišenja roditeljskog prava.

- Kako briga o detetu od strane oca kao zakonskog zastupnika ni u ranijem periodu nije bila adekvatna, od strane nadležnog centra za socijalni rad protiv oca će biti pokrenut postupak lišenja roditeljskog prava pred nadležnim sudom, o čemu je ovo tužilaštvo od ranije obavešteno od strane centra za socijalni rad - poručuju iz VJT u Pančevu.

(D. S.)