Institut za neonatologiju zabranio posete i prijem majki: Mere pogodile i prevremeno rođene bebe

Ustanova postupa u skladu sa aktuelnom situacijom u zemlji u kojoj se radi na suzbijanju zaraze; majkama koje su već primljene i borave u Institutu uz svoje bebe takođe je ograničeno kretanje

Foto: Pixabay

Shodno epidemiološkoj situaciji u zemlji u kojoj su uvedeni vanredno stanje i policijski čas, Telegraf.rs interesovao se za najmlađe stanovnike Srbije i to kako provode svoje prve dane.

Bebe koje ni u majčinom stomaku nisu provele devet meseci, koliko je priroda odredila, danas na Institutu za neonatologiju u Beogradu dele sudbinu svojih sugrađana.

Došle su na ovaj svet u nezgodno vreme, pa su neke i odvojene od svojih majki.

Zabranjene su posete bebama. Informacije o stanju deteta se dobijaju samo telefonskim putem - rekli su nam iz Instituta za neonatologiju dodajući da je odluka donesena u skladu sa aktuelnom situacijom u zemlji, te da je prijem majki u tu ustanovu obustavljen.

One koje su već primljene i borave u Institutu uz svoje bebe, u nešto su drugačijem položaju i takođe su pogođene merama zabrane kretanja.

- One su i dalje ovde, ali uz potpunu zabranu izlazaka van Instituta, kao i zabranu posete - saopštili su nam dodajući da se nadaju da će takvi uslovi rada trajati što kraće, te da će Insitut ponovo biti otvoren za posete čim se steknu uslovi.

Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta i odmah stupilo na snagu, dok je policijski čas uveden tri dana kasnije. Od 18. marta niko u periodu od 20 časova do 5č ujutro ne sme biti na ulici, a stariji od 65 ni u kojem delu dana.

Prema jutros objavljenim podacima, sa presekom u osam časova, u zemlji je potvrđeno 149 slučajeva zaraze novim korona virusom Covid-19.

(B. P.)