Konova poruka Crkvi zbog pričešća istom kašičicom: Nikad se tu nećemo složiti

- Jasno je da očekujemo od Srpska pravoslavna crkva, pa čak i njen patrijarh jasno daju uputstvo svom sveštnstvu i vernicima - poručio je Kon.

Video: Kon prokomentarisao pričest u Novom Sadu u doba korona virusa

U Novom Sadu vernici su se u nedelju pričestili i iz iste kašičice primili "Isusovu krv". Svi do jednog su, bez izuzetka, ljubili sveštenika u ruku. Baš kako red nalaže. Osim u doba korone. Epidemiolog Predrag Kon na današnjoj konferenciji prokomentarisao je ovo.

- Pričešće u hrišćanstvu je izuzetno značajno. Teško mi je da govorim o tome. Potpuno je jasno koje su mere propisane kao vanredne mere, a to je da nema okupljanja više od pet ljudi. To je jedna stvar. S druge strane, godinama se priča o tome da li to može biti način prenošenja infekcije. Nikad se tu nećemo složiti i jasno je da će svaki epidemiolog reći da je to rizik.

- Sto se tiče nekih pokušaja, kao što se vidi u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se utapa u alkohol nafora, to je jedan pokušaj. Ni to nije dovoljno, ali je u svakom slučaju neuporedivo bolje nego bez ičega. Jasno je da očekujemo od Srpska pravoslavna crkva, pa čak i njen patrijarh jasno daju uputstvo svom sveštnstvu i vernicima - poručio je Kon.

U Srbiji je do danas registrovano 249 obolelih.

Video: Kon o savetima Kineza i šta su im sve preporučili na sastanku

(Telegraf.rs)