Lončar: U bolnici 228 zdravstvenih radnika. Poštovanje preporuka je proporcionalno rezultatima

Ministar zdravlja poručio da sve zavisi od ponašanja građana, te da je potrebno suzdržati se od kontakata

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Mnistar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u večerašnjem televizijskom gostovanju da će u zavisnosti od poštovanja preporuka lekara direktno proporcionalne biti i posledice, odnosno rezultati.

- Nemojmo zaboraviti osnovno - apelovao je na RTS-u odgovarajući na pitanja o tome kada će se situacija sa vanrednim stanjem privesti kraju, odnosno o eventualnom pooštravanju mera, dodajući da sve zavisi od ponašanja građana.

On je rekao da u postojećim kovid-bolnicama ima malo slobodnog mesta za prijem novih pacijenata, te da će im se pridružiti bolnica na Banjici (u Beogradu) i u Leskovcu.

Rekao je i da su postojeće bolnice uglavnom reorganizovane, te da su mahom posvećene lečenju zaraženih korona virusom.

- Situacija se rešava tako što nema kontakta - poručio je da se odluka o testiranju donosi na osnovu stručne analize epidemiologa i infektologa, te je u odgovoru na pitanje novinara ko treba da se testira apelovao da se dozvoli lekarima da donesu procenu o tome ko je kandidat za test.

Iako su predstavnici struke na konferenciji izlagali o tome kako se kriva zaravnjuje, te da su zadovoljni rezultatima testiranja, odnosno nevelikim porastom obolelih, ministar je istakao da on lično nije zadovoljan.

Govorio je i o lečenju krvnom plazmom što je, kako tvrdi, ozbiljan posao koji se mora obaviti u ograničenom vremenskom roku.

Ujedno, javno se zahvalio predsedniku države za to što je, ocenjuje Lončar, pomogao da se sačuva državno zdravstvo i za to što je zahvaljujući njegovoj pomoći obezbeđena oprema, u kako je rekao, dovoljnim količinama.

Takođe, saopštio je da je od ukupnog broja zarženih zdravstveni hradnika, koji prelazi brojku od 400, njih 228 hospitalizovano.

lon

Video: Moramo da se ponašamo kao da smo svi potencijalni nosioci, svi medicinari nose zaštitnu opremu

(Telegraf.rs)