Đaci u Srbiji uče da je NATO miroljubiva organizacija, evo šta tačno piše u udžbeniku

Šarčević tražio smenu odgovornih

Detalj sa časa Geografije za šestake, emitovan 8. aprila Printskrin: RTS3

Na času geografije za šesti razred, emitovanom preko RTS-a, 8. aprila, predavač je NATO prikazao kao "vojnu zajednicu čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana".

Ovakav način predstavljanja organizacije koja je Srbiju 78 dana bombardovala naišla je na revolt velikog broja roditelja, ali i šire javnosti.

- Stručni saradnici, recenzenti koji rade na sadržaju udžbenika moraju da obrate pažnju na svaku rečenicu koja može da izazove polemike koje nisu u skladu sa politikom koju vodi Srbija kao i narušavanju teritorijalnog integriteta.

- Očekujem i odgovornost svih institucija kao što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja čija je nadležnost praćenje nastave i rad sa savetnicima - izjavio je ministar Mladen Šarčević u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Ovo ministarstvo je navelo i da kontinuirano radi na unapređenju i proveri sadržaja udžbenika kako bi se iznosila tačnost podataka i to će biti zadatak i u narednom periodu.

Šta piše u udžbeniku

Telegraf.rs je došao u posed stranica i pasusa iz udžbenika za učenike šestog razreda čiji su autori Snežana Vujadinović, Rajko Golić i Dejan Šabić, a izdavač Logos.

Deo teksta posvećen NATO paktu Foto: Čitalac Telegrafa

U njemu između ostalog, u lekciji pod nazivom Integracioni procesi piše:

"Najznačajniji vojni savez na svetu je NATO pakt (Severnoatlantski pakt) osnovan je 1949. godine na početku hladnog rata. Posle završetka hladnog rata, u sastav NATO pakta ušle su mnoge države balkanskog poluostrva, srednje i istočne Evrope. Sedište organizacije je u Briselu".

I to je sve.

Podsećamo, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. stradalo oko 2.500 civila, a povređeno je oko 6.000 nedužnih ljudi, a kod nas se uči da je Severnoatlantski savez organizacija čiji je cilj da pomiri zaraćene strane.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)