Galenika proizvela hlorokin, lek koji se koristi u borbi protiv korona virusa: Od utorka u upotrebi

Hlorokin je lek koji se koristi za sprečavanje i lečenje malarije u oblastima u kojima je poznato da je malarija osetljiva na njene efekte. Uzima se gutanjem tableta

Foto: Galenika

Galenika je proizvela lek hlorokin, koji se koristi u borbi protiv korona virusa, i on će od utorka biti u upotrebi, saznaje Telegraf.

U Galenici je, kako nam je rečeno, proizvedeno 372.000 tableta ovog leka, a supstanca za njegovu proizvodnju je pre dva dana stigla u Srbiju.

Hlorokin je lek koji se koristi za sprečavanje i lečenje malarije u oblastima u kojima je poznato da je malarija osetljiva na njene efekte. Uzima se gutanjem tableta.

Takođe se eksperimentalno koristi za lečenje COVID-19 (koji je uzročnik pandemije virusa korona) od 2020. godine. Otkriveno je da je inhibitor SARS koronavirusa 2005. godine.

Hlorokin je 1934. godine otkrio nemački naučnik Hans Andersag. Nalazi se na listi esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije, najsigurnijih i najefikasnijih lekova potrebnih u zdravstvenom sistemu. Dostupan je kao generički lek.

(Telegraf.rs)