Vulin o stanju vojnika zaraženih korona virusom: Dvojica su u teškom stanju

Ministar odbrane govorio i o prijemu prvih pacijemata u VMC "Karaburma", o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije, pomerenim vojnim vežbama...

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Duška Stefanović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin jutros je u gostovanju na RTS-u, nekoliko sati uoči otvaranja nove bolnice u Vojnomedicinskom centru "Karaburma", namenjene lečenju obolelih od virusa COVID-19, govorio o obolelim pripadnicima Vojske Srbije, o stanju u Vojsci Srbije, njenim obavezama i doprinosu u borbi sa epidemijom korona virusa.

Kako se nada, prvi pacijenti u VMC "Karaburma", biće primljeni već danas.

- Dnevno vodimo brigu o svakom našem pripadniku. Dvojica su u teškom stanju, ostali su uglavnom otpušteni na kućno lečenje - govorio je i o zaraženima korona virusom u redovima vojske.

Takođe, istakao je da je sve što je bilo u nadležnosti Vojske Srbije dato je na raspolaganje građanima.

- VMA je otvorena za civile, kao i bolnice u Nišu i Novom Sadu - rekao je ministar odbrane dodajući da nisu raspoloživi samo objekti, već pre svega ljudi.

Naveo je i da je Vojska Srbije u danima za nama aktivna u obezbeđivanju granica, migrantskih centara, zdravstvenih ustanova.

- Obezbeđujemo granice sa predstavnicima MUP-a, migranske centre sa MUP-om i Komesarijatom... Vojska Srbije je jednostavno tu. Nema nijedne oblasti života gde Vojska Srbije da nije dala svoj maksimum. Samo zamislite da je nema - naveo je posebno ističući motivisanost pripadnika vojske.

Kazao je da na granicama nije bilo većih problema, sem što je "prvi udar, kada se stotine hiljada građana vraćalo u zemlju" bio organizaciono zahtevan. Ipak, situacija u migrantskim centrima nije jednako dobra.

- Više od 8.000 ljudi se nalazi u njima, dva puta smo imali pokušaj masovnog bekstva, vojska je pucala u vazduh - rekao je o dešavanjima u migranstkim centrima u Krnjači i Adaševcima kod Šida.

Kazao je i da okolnosti u vezi sa epidemijom ne pomeraju uvežbavanje pripadnika vojske.

- Vojska je u stanju da čuva zemlju, svoje nebo... Vrhovni komandant, predsednik Vučić, insistira da vojska bude uvek u stanju da obavlja svoje ustavne obaveze - kazao je dodajući da se posebno vodi računa o zaštitnoj opremi pripadnika Vojske, te da su im obezbeđene maske i rukavice.

Naveo je ipak da je trebalo da se dosad održi nekoliko vojnih vežbi, ali da su zbog pandemije odložene.

- Svet se promenio. Trebalo je da imamo nekoliko vojnih vežbi i sa zemljama istoka i zapada. Sve je to pomereno za septembar ili oktobar. Dobili smo značajan broj lekara i pomoći iz Kine. Nismo sami. Tu je Ruska federacija, Turska je dala pomoć, EU... - navodio je ko se sve našao Srbiji u ovim vremenima.

Ipak, potvrdio je navode da je u proteklim danima stigla oprema koja je bila očekivana, te da to znači da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije.

- Opremanje vojske nije nešto što se dešava danas za sutra. To je kontinuiran proces koji mora da ide uz podršku državu. M ise opremamo i na istoku i na zapadu, mi smo vojno neutralni. Od opreme je stiglo sve što je trebalo - kazao je Vulin.

Video: Vulin: Svi koji budu dolazili u nišku vojnu bolnicu dobiće najbolju moguću zdravstvenu uslugu

(Telegraf.rs)