Red vožnje, maske, distanca, 20 pravila: Međugradski kreće u ponedeljak, gradski u BG i Nišu 8. maja

Kada je u pitanju gradski prevoz, neki gradovi će ga u početku otvoriti samo za zaposlene

Foto: Tanjug/AP

Prevoz u Srbiji od ponedeljka se konačno uspostavlja, doduše, stidljivo - najpre međugradski, kao i gradski i prigradski u manjim mestima, da bi beogradski i niški gradski prevoz startovali u petak.

Uspostavlja se i železnički prevoz, ali to ne važi za gradsku železnicu BG voz.

Ono što bi svi putnici trebalo da znaju to je da je red vožnje značajno redukovan, da bez maske i rukavica ne pomišljaju da uopšte krenu na put i, na kraju, da dobro izračunaju da li će stići na krajnje odredište pre policijskog časa.

Vozovi: Po jedan-dva polaska dnevno

Srbija voz najavio je da se prevoz postepeno uspostavlja, a putnici će biti dužni da prilikom putovanja obavezno koriste maske i rukavice, da drže bezbednu distancu i prate uputstva konduktera i obeležja u i na vozu.

- Preduzeli smo propisane mere zaštite putnika i vozopratnog osoblja. Obavljena su dodatna čišćenja vozova, što podrazumeva dezinfekciju podova, staklenih i metalnih površina, kao i svih ostalih površina sa kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja - navodi Srbija voz na svom sajtu.

U pitanju je mali broj polazaka, koje možete videti na sajtu Srbija voza. Na primer, za Niš će saobraćati samo jedan voz sa Prokopa, i to u 7.34, dok je voz iz Niša za Beograd planiran u 7.30.

Za Vršac će saobraćati dva polaska: u 11.50 i 15.29, dok će vozovi iz ovog grada za Beograd kretati u 7.51 i 9.40 sati.

Polazak za Valjevo predviđen je u 11.15 sati, a povratak iz Valjeva u 15.15 sati.

Voz za Sremsku Mitrovicu iz Beograd apolaziće u podne i dva minuta, dok je polazak iz Šida za Beograd predviđen u 8.29 sati.

Nišekspres: U ponedeljak ukupno 11 polazaka

Kompletan međugradski saobraćaj Nišekspresa biće po posebnom redu vožnje.

Printskrin: Nišekspres

- Nakon 45 dana stajanja, od 4. maja počinjemo da održavamo linije u međumesnom autobuskom saobraćaju. Izvršili smo kadrovske pripreme, sve pripreme koje se odnose na primenu mera propisanih od kriznog štaba, znači dezinfekcija autobusa, dezinfekcija svih prostora svih autobuskih stanica i zaštitnom opremom opremljeni su svi radnici - rekao je Milomir Radovanović iz Nišekspresa za Prvu i dodao da je za prvi dan je planirano oko 140 polazaka.

Prema odluci Vlade, putnici u međumesnom prevozu moraju da imaju rukavice, masku, a da se prilikom ulaska u vozilo i pri kupovini karata poštuje fizička distanca. Pravac kretanja je od ulaznih prema izlaznim vratima.

Novi Sad: Gradski prevoz samo u tri perioda

GSP "Novi Sad" počinje redovan saobraćaj u gradskom, prigradskom i regionalnom saobraćaju. Red vožnje će biti subotnji, ali nemojte se iznenaditi ako u nekom delu dana na ulicama ne vidite nijedan autobus.

Vozila će saobraćati samo u tri vremenska perioda: od 05.00 do 08.59 sati, od 13.00 do 16.59 i od 21.00 do 22.59.

Foto: Mateja Beljan

Kragujevac: Prevoz samo za zaposlene

Gradski i prigradski prevozu Kragujevcu uspostavlja se u ponedeljak. Prevoz mogu koristiti isključivo zaposleni uz obaveznu upotrebu zaštitne maske i rukavica prilikom ulaska u vozila i u toku vožnje.

Korisnicima bez maske i rukavica neće biti dozvoljen ulazak u vozila, saopštavaju iz JKP "Šumadija".

Svi zaposleni moraju imati dopunjene e-KG kartice koje će čekirati prilikom ulaska u vozila JTP.

Zdravstveni i radnici u službama socijalne zaštite će se, do ukidanja vanrednog stanja, prevoziti na osnovu potvrda izdatih od institucije u kojoj su zaposleni.

Preventivne mere u cilju sprečavanja, širenja i smanjenja rizika bolesti COVID 19 biće istaknute na svim stajalištima i u vozilima javnog transporta putnika, navodi se na sajtu "Šumadije".

Lokalni širom Srbije

Prevoz se uspostavlja i u "lokalu". Tako, na primer, Lasta u Smederevskoj Palanci počinje da radi po redukovanom redu vožnje za okolna sela, na gradskoj liniji i na linijama za Beograd i okolna mesta.

Napominje se i da bez maske i rukavica niko neće moći da uđe u autobuse.

Za ulazak se koriste prednja, a za izlazak zadnja vrata, a zahteva se da, koliko je to moguće, putnici poštuju distancu.

I u Jagodini se uspostavlja lokalni prevoz, koji je, kao i do sada, besplatan.

- Gradski prevoz obavljaće se uz pridržavanje mera zaštite, koje su određene instrukcijama Vlade Srbije - izjavio je čelnik Jagodine Dragan Marković.

Beograd: Prevoz od petka, uvodi se čak 20 pravila

Naš najveći sistem javnog prevoza startuje u petak, a pravila će zbog frekvencije putnika biti malo stroža nego kad je reč o ostatku zemlje. Već smo imali prilike da vidimo crvene tačkice i linije na stajalištima, koje putnike navode da koriste prednja vrata i u redu paze na odstojanje.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

U početku moći će da se voze samo zaposlena lica, a potom u drugoj fazi i studenti, đaci, u trećoj svi ostali, osim starijih od 65 godina, koji će moći da ulaze u autobuse i tramvaje tek u 4. fazi.

- U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne. Na duplim sedištima moći da sedi samo po jedna osoba, a mesta će biti označena nalepnicama koje će biti i na podu vozila ali biće označena i mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo - rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je naglasio da će broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego pre epidemije.

Niš: Prevoz tek od petka, samo za zaposlene

Niški gradski i prigradski prevoz takođe će početi tek od petka, 8. maja. Rukavice i maske će biti, naravno obavezne, a kondukter će se starati o odstojanju među putnicima.

U početku će moći da se voze samo radnici, a pretplatne karte za maj biće polumesečne.

Video: Milošević o ukidanju policijskog časa

(M. B.)