Konačna odluka o vrtićima: Počinju 11. maja, ali je preporuka da ova grupa dece ipak ne krene

Ta deca treba da ostanu kod kuće još dve nedelje od početka rada vrtića

Foto: Shutterstock

Predškolske ustanove u Srbiji, definitivno, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, tada kreću i jaslene grupe u kojima su najmlađi do 3 godine, a kako saznajemo, na današnjem sastanku Ministarstva prosvete i strukovnih udruženja i sindikata, doneta je preporuka da deca sa određenim hroničnim bolestima ne kreću u vrtić naredne dve nedelje. 

Isto pravilo važi i za roditelje, koji imaju jednu od tih bolesti. 

- Preporuka je da deca sa određenim hroničnim bolestima ne kreću prve dve nedelje u vrtić. Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima - respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti - navodi za Telegraf.rs Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost".

Kako navodi naša sagovornica, prve dve nedelje u vrtićima neće raditi ni zaposleni u predškolskim ustanovama koji imaju hronične bolesti, ali je ostalo da se definiše o kojim je sve dijagnozama reč, zatim neće raditi zaposleni koji imaju decu do 12 godina, i stariji od 60.

Sve mere preporuke socijalnog distanciranja i zaštite, prema njenim rečima, trebalo bi da budu na snazi do polovine juna, kada se očekuje da se sve vrati u normalu.

Foto: Pixabay.com

Testiranje vaspitačica, potvrde o zdravlju dece 

Sve vaspitačice, da podsetimo, moraće da se testiraju na korona virus dva dana pre ulaska u vrtić,  a svaki roditelj koji šalje dete u predškolsku ustanovu moraće da dostavi potvrdu poslodavca da mora da bude fizički prisutan u firmi u kojoj radi.

Sva deca koja kreću u vrtić, moraju da imaju potvrdu od pedijatra da su zdrava, a reč je o potvrdi koja se, inače, dostavlja prilikom prvog prijema deteta u predškolsku ustanovu ili nakon odsustvovanja zbog bolesti.

Prilikom prvog anketiranja roditelja, između 25 i 30 odsto njih se izjasnilo da imaju potrebu da pošalju decu u vrtić.

Samohrani roditelji, koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost  - objasnila je ranije za naš portal Lazarevićeva.

Foto: Pixabay.com

35 mera za predškolske ustanove

Kako bi se sprečilo unošenje i širenje zaraze u ovim kolektivima, donete su mere koje moraju da se poštuju u predškolskim ustanovama pre početka i u toku rada, kao i u slučaju da se kod dece primete određene zdravstvene promene. Na spisku je 35 mera. Ceo spisak možete pogledati u OVOM tekstu.

Naime, pored čišćenja, dezifkecije, nabavke opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovnog pranja ruku, provetravanja prostora, moraće da se vodi računa prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića da distanca bude 2 metra. Roditelji moraju da nose maske. Grupe i vaspitači ne smeju da se mešaju. Takođe, deca među sobom ne smeju da dele hranu i ne smeju da koriste igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno meke.

Deca će spavati po modelu noge - glava, a razdaljina između njih mora da bude 2 metra. Potrebno je i strogo voditi računa da se njihova posetljina ne meša.

I vrtićima je preporučeno da ne koriste veštačku ventilaciju, a zabranjene su i organizovane priredbe, pozorišta...

Foto: Shutterstock

U slučaju da se kod deteta pojave simptomi i sumnja na koronu, treba ga izolovati u posebnu prostoriju za izolaciju, obavestiti roditelje i proveriti zdravstveno stanje ostale dece. U slučaju da se potvrdi da dete ima koronu, prostor u kojem je boravilo više ne koristiti.  

Vrtići koji počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja zatvoreni su od 16. marta.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Goran Stevanović o masovnom testiranju koje počinje sutra

(Lj. Račić)