Dr Tiodorović odgovorio na Nestorovićeve reči da treba da se zarazimo: Virus nije oslabio

- Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog profesor. dr Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korone, upozorio je danas da korona virus nije oslabio, ali i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere.

On je za TV Prva rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je ponovo opisao kao kraj prvog poluvremena.

- Ali, moramo čekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta će se dešava, hoćemo li biti izdržljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika -  rekao je Tiodrović.

Upitan o izjavi doktora Branimira Nestorovića koji je rekao da bi svi trebalo da se zarazimo, a koja je izazvala polemiku u javnosti, Tiodrović kaže da je to stav Nestorovića, kao kliničara, a da je on na stanovištu epidemiologa i da svako odgovara za svoju izjavu i prognozu.

Tiodorović je rekao da je na stanovištu svetskih i domaćih epidemiologa, a to je da se moraju primenjivati mere dok god traje epidemija i dok postoje izvori infekcije i oboleli.

- Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari - rekao je Tiodorović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da kliničari vide ono što je vrh ledenog brega, a epidemolozi vide daleko ispod tog brega.

- Da li su varijacije na temu takve kao što je rekao Nestorović, da se svi zarazimo, to može da se odnosi na decu, na mlade ljude, a čak i to je pitanje. Dobijamo kontradiktorne izveštaje od onih zemalja, iz onih naučnih krugova koji to prate u celom svetu, ima i drugih tumačenja -  rekao je prof. dr Tiodorović.

Naveo je da se epidemološka situacija u Srbiji može oceniti kao nesigurna, ali da je pod kontrolom.

- Tako bi trebalo da ostane ako se budemo pridržavali mera - rekao je Tiodorović.

Kaže da ćemo do kraja maja imati potpuno kontrolisanu situaciju, ali i upozorio da to stanje možemo pokvariti ako se ne budemo pridržavali mera, te da posebno u tom smislu treba obratiti pažnju na javni prevoz i avio-prevoz kada bude uspostavljen.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Dr Kon o izjavama Nestorovića: Epidemiolog ne može da kaže kad ima 114 pozitivnih u jednom danu da je kraj, kliničar može

(Telegraf.rs / Tanjug)