Ove tri droge su najčešće u Srbiji: Trend naglog porasta upotrebe lekova u nemedicinske svrhe

Problem zloupotrebe droga i dalje je prisutan, što predstavlja rizik za javno zdravlje i funkcionisanje društva u celini

Foto-ilustracija: Shutterstock

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, od 1987. godine, 26. jun se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Iako se iz godine u godinu, kako na međunarodnom, tak i na regionalnom nivou ulažu sve veći napori kako bi se zloupotreba droga stavila pod kontrolu, a nezakonita trgovina iskorenila, problem zloupotrebe droga i dalje je prisutan, što predstavlja rizik za javno zdravlje i funkcionisanje društva u celini.

Tržišta droga postaju sve složenija i pristupačnija. Supstancama na biljnoj bazi poput kanabisa, kokaina i heroina, pridružile su se na stotine sintetičkih droga od kojih mnoge nisu pod međunarodnom kontrolom. Pored toga, prisutan je i trend naglog porasta upotrebe farmaceutskih lekova u nemedicinske svrhe.

Ono što se često ne razume je to da je problem zloupotrebe droga rezultat složenih interakcija faktora koji i nisu pod kontrolom pojedinca, kao što su faktori genetike, mentalnog zdravlja i okoline. Stoga, problemi usled zloupotrebe droga ne bi trebalo da budu posmatrani kao stečeni ili podložni isključivo kažnjavanju.

Podržavajući multisektorski pristup rešavanju ovog problema, u saradnji s Udruženjem „Izlazak“, Kancelarija za borbu protiv droga se na ovogodišnjem 63. zasedanju Komisije za opojne droge u Beču (Commission on Narcotic Drugs, CND) predstavila s temom „Multisektorski sastanci u Srbiji – manja marginalizacija i veća saradnja na problemima vezanim za droge“ u okviru kog su prezentovani rezultati regionalnog  projekta „Biram oporavak“ koji je sproveden u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Što se tiče Republike Srbije, situacija nije mnogo drugačija nego u ostatku sveta. Prema podacima iz 2019. godine, najčešće upotrebljavana supstanca je marihuana, a potom slede heroin i kokain. Kad je reč o novim psihoaktivnim supstancama, prema zvaničnim podacima, one još uvek ne predstavljaju veliku opasnost.

Ipak, Kancelarija za borbu protiv droga u saradnji s NVO „ReGeneracija“ trenutno sprovodi istraživanje pod nazivom #DAZNAMŠTARADIM“, koje ima za cilj povećanje efikasnosti Sistema za rano upozoravanje na nove psihoaktivne supstance, a rezultati ovog istraživanja pokazaće i koliku opasnost predstavljaju nove psihoaktivne supstance.

Video: Granična policija na Batrovcima zaplenila 171 kilogram marihuane

(Telegraf.rs)