Prelepe banatske slike: Žeteocima u Mužlji ne mogu ništa ni korona, ni vrućina

Malo rakije, malo tambure, pa ko ne bi kosio do jutra?

Žetelački dan u Mužlji / Foto: Zrenjaninski.com

"Žetelački dan", 37. po redu, priređen je juče na polju pored Poni salaša u Mužlji, u Zrenjaninu. Cilj ove manifestacije, koju organizuje "Klaster Fokus", jeste da od zaborava očuva starinski način košenja žita, kao i sve običaje vezane za nekada najvažniji paorski posao u godini – žetvu.

Pre nego što se kosci i njihovi pomagači prihvate posla, važno je dobro doručkovati, jer ručno košenje, rukovedanje i vezivanje, pa slaganje snopova, spadaju u najteže poljoprivredne poslove, piše portal Zrenjaninski. 

Doručkuje se sa ćilima i pokrovca koji se rasprostru na zemlju.

Jede se ono što svako domaćinstvo ima (ili je imalo): slanina sapunjara, šunka i kobasica, bareni krompir, kuvana jaja, sveže ukiseljen krastavac u vodi sa mirođijom, kiselo mleko iz zemljane posude, mladi sir, crni i beli luk…

Obavezno se iz čuture potegne malo rakije da „kosa lakše klizi“. Za zaslađenje tu su štrudle sa makom, višnjama i rogačem, jabuke petrovače tek ubrane, prve kajsije…

Bez muzike ne ide, nekako se uz tamburašku bandu lakše podnosi i vrućina i napor.

Žetelački dan u Mužlji / Foto: Zrenjaninski.com

Žiri je juče ocenio i najlepše postavljen doručak i najbržu ekipu kosaca.

Kako rekoše organizatori, cilj nije pobeda nego učestvovanje i održavanje tradicije. Zato su simbolične nagrade dobili svi učesnici.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(Telegraf.rs)