Srpski venerolog otkriva tajne iz ordinacije: Doktore, za moj penis ne postoji dovoljno velik kondom

Posle rizika nema kajanja, več lečenja

Foto: Shutterstock

"Doktor će malo da kasni".

Mislim se - neka kasni koliko hoće, dr Milana Bjekića vredi čekati i tri sata. Iz trećeg puta sam "ubo" njegovu smenu, u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Džordža Vašingtona, klinici koja je radnim danima prava košnica.

Završio sam dermatološki pregled, ispostavilo se da na preponi nije niklo ništa zarazno i da će problem biti rešen jednim električnim "peckanjem".

...Na stolicama ispred njegove ordinacije (dermatovenerolog, ili samo venerolog) čekaju sasvim specifični pacijenti - obično oni koji za pregled moraju da skinu i gaće. I za koje se zna da su verovatno bili "nevaljali".

Sešće i poneko ko ne poznaje dovoljno Zavod, pa će možda da se trgne kada ispred sebe vidi natpis "Služba za polne bolesti i savetovalište".

Doktor je ubrzo stigao. Hoda gotovo nečujno, deluje neprimetno, ne govori mnogo, ali je precizan i konkretan. I uvek osim terapije udeli i neki savet. A kada bi njegovi zidovi oko njega imali uši...

Jer, ne radi on "obične" dermatološke preglede, gde lekar uoči promenu i prepozna oboljenje, pa prepiše neke mackalice. Često oni koji su bili "nevaljali" završe sa uputom za bolne injekcije, razne laboratorijske analize briseva i "spolja" i "iznutra", ali i opisuju do tančina šta su to i s kim radili.

Ili priznaju gde im je u tom trenutku bila supruga (pacijenti su obično mukarci), što može dodatno da zakomplikuje stvari, pogotovo kada shvate da i ona sada mora da se leči od, recimo, sifilisa, koji je on "pokupio" sa strane. Dr Bjekić čuva tajne, ali nema kompromisa kada je u pitanju zdravlje.

Foto: M. Beljan

Kako sve to znam kada sam imao samo benignu izraslinu?

Pa... kada me je pregledao, na polici sam video njegovu knjigu "Zapisi jednog venerologa", koja znatiželjnom duhu otvara vrata u sve komične situacije koje se dešavaju iza vrata ordinacije, a istovremeno daje i lekcije o seksu.

Kupio sam jedan primerak za sebe i koleginicu. I onda je krenulo prelistavanje na brzinu.

"Moraš ovo da pročitaš, vidi naslov 'Ki*e na vizite', ha ha ha"

Ili... "Vidi šta je ovaj radio da bi ga povećao. Ha! A lepo doktor kaže, nema nikakve veze koliki je". Mada, kako sam saznao čitajući, ima Srba sa golemim problemom, pošto ne mogu da nađu XXL kondome, a opravdano su im potrebni.

- "Doktore, ali ja ne mogu nigde da nađem kondom za svoj penis" - rekao mu je jedan pacijent.

I to, piše doktor, stvarno nije bio izgovor kada je video čime "raspolaže".

"Fuuuuj. Pogledaj ovo, uopšte se nije prao, kako može tako da ode kod lekara".

"Hahaha, ovaj je sa mamom ušao u ordinaciju i ona je pokazala doktoru šta mu se dešava. Ima 27 godinaaa".

Mislim, zaista je smešno. Ono, smejete se tuđoj muci, i to "sramnoj", ali kad pročitate knjigu zapitaćete se dobro i za sebe same. Knjiga se, inače, čita u dahu, ali prepuna je informacija, kroz škakljive i smešnogadne priče. Nahraniće vašu znatiželju baš o onome o čemu doktori ne pričaju baš mnogo.

Zapravo, retko koji lekar se bavi baš ovim problemima, obično oni koji posumnjaju na infekciju odlaze urologu ili ginekologu, zaboravljajući da postoji i venerolog. A cela stvar sa polnim bolestima nije toliko komplikovana i dok se budete smejali drugima, naučićete sve ono što je važno za vas - koje su polne bolesti najčešće, kako se dobijaju i kako se leče. Ima na kraju i jedan test znanja kao rezime.

A neki nikada ne nauče lekciju. Razočaraćete sekada shvatite da od oralnog seksa možete da završite kod venerologa sa gonorejom, koja podrazumeva da vam iz polnog organa neprestano teče žuti gnojni iscedak.

Ili, ne daj bože, sa sifilisom, bolešću koja nema tako "gadnu" kliničku sliku u početku, što je zapravo loše, jer ako se ne primeti na vreme napada kardiovaskularni i nervni sistem...

Siguran oralni seks, dakle, jeste onaj sa kondomom. Ali, što bi jedan pacijent rekao "to je isto kao kada bi se bombona jela zajedno sa celofanom".

A HIV? Iznenadićete se da seks sa HIV pozitivnom osobom ne mora uvek da bude toliko opasan i da se na Zapadu piju nekakve pilule posle kojih dobijate "štit" i slobodno se bacate u promet... Ali, to je medveđa usluga, jer dok se čuvate od HIV-a, možete da dobijete one gorenavedene bolesti ili, kako doktor piše "uspomenu za ceo život" u vidu herpesa.

A da ne govorimo o hepatitisu B ili C, koji se mnogo lakše prenose od HIV-a. Ili kondilomima, koje možete da prenesete bukvalno dodirom kože o kožu... Naravno, kožu genitalne i analne regije.

Ništa od polnih bolesti ne možete dobiti preko daske za WC šolju, vode, kvake ni prljavim rukama... Tako da, nema izgovora pred doktorom, džaba pokušavate.

Foto: Pixabay

Mada... jedan izgovor opisan u knjizi gotovo da je upalio. Pacijent je opisao kako ga je liznuo pas dok je obavljao malu nuždu i to je doktora navelo da čitavu jednu priču posveti kućnim ljubimcima. Naravno, nije bila u pitanju polno prenosiva bolest, već nekakva promena na penisu koja je ipak morala da se pregleda. A pas od ljubomore zna i da ugrize, tako da se seks pred ljubimcima ne savetuje.

I možda ćete se slatko ismejati, ali i shvatiti da kod doktora Bjekića i bilo kog venerologa, nije sramota otići. On nedeljno vidi na stotine pacijenata, mnogi od njih su došli preplašeni nakon prevare, posramljeni zbog neobičnog odnosa i tabua, ubeđeni da će njihov problem ili genitalije biti "smešni" doktoru. Pa, on je lekar za to i ništa mu nije čudno.

Ipak, reč je o strogom doktoru. Ukazuje na to da, ako ste prevarom doveli svog partnera u problem, morate i njega da dovedete na pregled. Niko na to ne može da vas natera, ali... prevara se prašta, a bolest može da bude mnogo gora.

Ima, doduše i onih ljudi koji su ubeđeni da je sa njima "sve u redu", pa sebe poštede pregleda.

Pravila su jasna - lečenje jednog partnera uključuje i potrebu za lečenjem drugog. Neke zarazne bolesti se prijavljuju i traže se "kontakti", kao što se to radi i sa koronom, pa se tako u jednoj ordinaciji izmene svi akteri jedne ljubavne zavrzlame. Takođe, to što mislite da ste zdravi, ne znači da niste infektivni, osim ako niste u vezu ušli nevini.

U knjizi je prikazana šarenolikost godina i seksualnih navika. Ništa nije sramota, doktor za sve ima razumevanja, ali kroz celu knjigu provlače se neke etičke poruke. Jedna i najvažnija je da je vernost najbolji način zaštite, a potom da, ako se zavet i prekrši, čuvate partnera ili makar ne bežite od istine kada za to dođe vreme.

"Čista savest je dobra za psihofizičko zdravlje", jedan je od saveta u knjizi.

Video: Bušio je penis 278 puta, a celo telo 450 puta

(Mateja Beljan)