Doktor Kon jednom za svagda objasnio da li deca treba da prime vakcinu protiv gripa

Srbija će imati i rezervu vakcine protiv gripa

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je vakcinacija dece protiv gripa obavezna samo za mališane koji imaju hronične bolesti, dok je za svu ostalu preporuka.

- Ona je i sada obavezna, nevezano za sadašnju situaciju. To su za hronične bolesnike, a za decz se preporučuje vakcina. U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek, s tim što smo mi tražili od svih domova zdravlja, da se izjasne o dodatnoj potrebi za vakcinom. Ti podaci su prikupljeni, a kao što smo i pričali, biće i rezervi vacina - rekao je dr Kon.

Kako je rekao napravljen je plan kako to treba da izgleda i biće večih količina.

- Planirano je 350.000 doza, to je nešto što je dogovoreno, a i Torlak je najavio 150.000 doza. Biće dodatak na to oko 100.000 a sve ostalo će biti rezerva. Ali ako nešto postoji kao rezerva, onda ne treba ni razmišljati da to bude potrošeno - kazao je dr Kon.

Vakcinacija protiv gripa je inače obavezna samo za zdravstvene radnike dok je za ostale preporuka, a ta preporuka se odnosi na hronične bolesnike, starije od 65 godina...

Video: Da li će deca u vrtićima morati da nose maske?

(Telegraf.rs)