Sveštenik Andrija se 20 dana borio sa koronom: Bio sam na ivici pakla, neprijatelju to ne bih želeo

Ljudi su u jednom trenutku dolazili u bolnicu kao na traci

Foto: Privatna arhiva, Wikipedia/Ванилица

Dvadesetak dana bio sam kao na ivici pakla. Za to vreme nisam bio u prilici da koristim medije. Nakon izlaska iz bolnice otvorio sam Facebook i video statuse nekih prijatelja, koji tvrde da korona virus ne postoji, da je sve laž i izmišljotina, kazuje sveštenik mitrovačke Male crkve na Savi Andrija Avakumović, koji je u Kovid bolnici proveo tri sedmice zbog korone, sa teškim zapaljenjem oba plućna krila: 

- Kao sveštenik imam obavezu da iznesem svoje iskustvo. Preko dvadeset dana borio sam se sa ovom pošasti. Kod nekog ona bude blaga, a ja ni najgorem neprijatelju ne bih poželeo da prođe moje iskustvo, mada je od mog bivalo i gore. Upozoravam i umoljavam građane da se koliko god je moguće više čuvaju, da poštuju preporuke lekara. Sačuvajte se! - govori otac Andrija mitrovica.info. 

Nisu mogli da ne pomenuo i činjenicu da mnogi smatraju da se korona virus lako širi i zbog bogosluženja u crkvi kao i pričešća. Sveštenik Andrija to demantuje:

Želim da poručim zlonamernicima da se nisam zarazio u crkvi i oko crkve. Znam i mesto i vreme susreta sa koronom. Reč je o običnoj ljudskoj neopreznosti, koja se dogodila daleko i od crkvenih prostorija i van svih bogoslužbenih radnji. 

Ipak, proces oporavka, iako dugotrajan i mučan, završio se uspešno. Sad ide period rehabilitacije. Otac Andrija je želeo da se zahvali i medicinskom osoblju Kovid bolnice:

- Koristim ovu priliku da se zahvalim našoj upravi grada i bolnice. U svakom momentu – bar tako sam ja doživeo – bilo je lekova i svega dovoljno za oporavak bolesnika iako su oboleli ljudi, u jednom trenutku, dolazili kao na traci. Moram reći da su svi, ne samo doktori i medicinske sestre, već i servirke, spremačice i drugo nemedicinsko osoblje, heroji ovog vremena i svojih poziva, kao i da naš grad ima velike ljude sa velikim srcem, herojima ravnim vitezovima Košara -  kaže otac Andrija:

- Svakog dana kad krenu na posao i pored sve zaštitne opreme, skafandera, maski, rukavica, vizira, pod kojima se tope od vrućine, oni rizikuju da na kraju radnog dana bolest ponesu i prenesu u svoje porodice.  Za posao koji obavljaju treba da budu nagrađeni i pažnjom i poštovanjem. A plata, da se poveća i za duplo, i to bi bilo malo za trud, rad, ljubav i energiju koju ulažu. Zahvaljujem im se iz sveg srca.

Sveštenik protonamesnik Andrija Avakumović najavljuje da će on službe u Maloj crkvi služiti čim se ispune zdravstveni preduslovi, jer posle boravka u Bolnici dužan je da se pridržava dve sedmice samoizolacije.

Video: Potresan snimak Alise Milano, gubi kosu nakon korona virusa

(Telegraf.rs)