Sremska Mitrovica ukinula vanrednu situaciju: Vraća se staro radno vreme za lokale, radiće i bazen

Broj aktivnih slučajeva manji od 100 obolelih na 100.000 stanovnika

Foto: MatBel

Štab za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije procenjujući trenutnu epidemiološku situaciju kao mnogo povoljniju nego pre, ali i zato što je broj aktivnih slučajeva obolelih od virusa kovid 19 manji od stotinu obolelih na sto hiljada stanovnika.

To znači ukidanje nekih zabrana, ali ostaju sve one mere koje je propisao republički Krizni štab. Mi ćemo ih i dalje sprovoditi. Ono što je novina, jeste da se radno vreme ugostiteljskih objekata produžava na vreme kakvo je bilo i pre vanredne situacije, a Gradski bazen je otvoren od srede. Međutim, i dalje će biti ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, odnosno, u samom objektu, a mere dezinfekcije i obaveznog nošenja zaštitne maske takođe ostaju na snazi – objasnio je gradonačelnik Vladimir Sanader, piše Mitrovica.info.

Po rečima dr Živka Vrcelja, direktora Opšte bolnice, situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi je znatno bolja kad je reč o obolelim od infekcije izazvane virusom kovid 19. Broj pacijenata koji je bio stacioniran je trećina od one vrednosti koja je bila maksimalna.

I direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Nada Zec Petković je potvrdila da je epidemiološka situacija dosta povoljnija u avgustu u odnosu na jul mesec.

- Stope prevalencije, odnosno ukupnog broja obolelih, i stope incidencije, odnosno novoobolelih, pokazuju takav trend da možemo slobodno da otkažemo vanrednu situaciju u gradu - smatra doktorka.

- U globalu gledajući, imamo značajne i dobre pokazatelje, ali moram da kažem da situacija nije skroz mirna i moramo imati ličnu odgovornost, primenjivati mere zaštite i biti oprezni. Što se tiče Sremskog okruga, imamo dva do tri slučaja obolelih na dnevnom nivou, u odnosu na ukupan broj od oko 300 hiljada stanovnika, a 183 slučaja su trenutno aktivna - rekla je direktor Zavoda prim. dr Nada Zec Petković.

Video: Lončar: Opšte stanje se popravlja, ali jedna stvar brine

(Telegraf.rs)