Kako bi se sprečile nesreće i sačuvali životi dobijamo aplikaciju "Pružni prelazi"

Aplikacija je besplatna, očekuje se da u predstojećem periodu bude usavršavana

Foto: Pixabay

„Infrastruktura železnice Srbije“ napravila je aplikaciju „Pružni prelazi“, koja korisnicima pruža potpune informacije o svim pružnim prelazima u Srbiji i na taj način putovanje čini bezbednijim. Aplikacija je besplatna i instalira sa sledećeg linka:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ppizs.pruzniprelazi&hl=en_US

Bezbednost saobraćaja na putnim prelazima prioritetan je zadatak i cilj „Infrastrukture železnice Srbije“ i svakodnevno je unapređujemo u interesu svih učesnika u saobraćaju, sa ciljem da se spreče nesreće i sačuvaju ljudski životi.

I aplikacija „Pružni prelazi“ doprinosi povećanju bezbednosti, jer korisnike na vreme informiše da se približavaju pružnom prelazu i na taj način upozorava da se u saobraćaju ponašaju odgovorno i pažljivo.

Aplikacija je pripremljena za Android mobilne uređaje i može se besplatno i jednostavno preuzeti sa Gugl pleja.

Aplikacija „Pružni prelazi“ na standardnoj Google karti prikazuje lokacije svih pružnih prelaza, koji su označeni znakom „Andrejin krst“.

Za rad aplikacije neophodna je samo veza sa internetom i da GPS uređaj na telefonu bude uključen, odnosno da može da se locira položaj korisnika aplikacije.

Dodir na bilo koji pružni prelaz daje detaljne podatke o samom pružnom prelazu: način osiguranja, broj koloseka koji se prelaze, širina pružnog prelaza u metrima, ugao prelaska na pružni prelaz, vrsta kolovoza i kategorija puta.

Kada se korisnik aplikacije nađe u zoni putnog prelaza, aplikacija daje zvučna i vizuelna upozorenja. Na 500, 300 i 100 metara udaljenosti od pružnog prelaza, aplikacija glasovno obaveštava korisnike da se nalazite na odgovarajućoj udaljenosti od pružnog prelaza.

Aplikacija „Pružni prelazi“ omogućava korisnicima i da „Infrastrukturi železnice Srbije“ pošaljete fotografiju ili video snimak događaja sa pružnih prelaza i ostave svoj komentar. „Infrastruktura železnice Srbije“ ima zadatak i cilj da na takve komentare što pre reaguje i otkloni eventualne primedbe. Rukovodstvo i stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ svakodnevno će pratiti i analizirati sve dobijene informacije, a biće to način i da se ostvari dvosmerna komunikacija sa građanima.

Ova aplikacija će u narednom periodu stalno biti unapređivana.

- Uvereni smo da je bezbednost saobraćaja na putnim prelazima interes svih nas i zato pozivamo učesnike u saobraćaju da instaliraju aplikaciju „Pružni prelazi“, putuju bezbedno i sačuvaju svoje živote i živote drugih ljudi - naveli su iz Infrastruktura železnica Srbije u svom saopštenju.

Naravno, i ovaj put "Infrastruktura železnice Srbije" apeluje i upozorava da se poštuje saobraćajna i drumska signalizacija na putnim prelazima, kako bi se sprečile nesreće i sačuvali ljudski životi.

(Telegraf.rs)