"I deca treba da se vakcinišu protiv gripa": Direktor "Tiršove" o pripremama za treći talas

U početku se smatralo da se deca zaražavaju slabije ili da se uopšte ne zaražavaju

Dr Sinisa Dučić / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Iako nije zvanično bila u kovid sistemu, u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" tokom epidemije lečeno je deset kovid pacijenata, od kojih je četvoro imalo izuzetno tešku kliničku sliku i jedno vreme su bili na respiratoru.

Dr Siniša Dučić, v.d. direktora "Tiršove", kaže da su teži oblik infekcije imala dva deteta, oba hronični bolesnici, jedan sa neurološkom bolešću, drugi hematološki pacijent. Pored toga, šestoro pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, izlečeni su i svi su otpušteni kući.

Univerzitetska dečja klinika "Tiršova" / Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Od početka pandemije pregledano je u ambulantama dečje klinike oko 50.000 pacijenata i operisano je oko 1.000. U ovom trenutku nemamo dece koja su kovid pozitivna - kaže dr Dučić za Blic.

U početku se smatralo da se deca zaražavaju slabije ili da se uopšte ne zaražavaju. Pa čak i kada se zaraze, da to neuporedivo lakše iznesu. I dr Dučić je saglasan sa tim mišljenjem.

- Deca se zaista zaražavaju manje od odraslih i, hvala Bogu, klinička slika je puno blaža nego kod odraslih. U najvećem procentu prolaze bez komplikacija.

Ipak, bilo je i zaraženih mališana sa hroničnim bolestima.

- Dva mališana sa hroničnim bolestima su bila zaražena, jedan neurološki pacijent i jedan hematološki. Neurološki pacijent je proveo nekoliko dana na respiratoru, sada je dobro, kao i hematološki pacijent.

Deca se zaista teže zaražavaju / Foto: Tanjug/AP

Dr podržava preporuku da je zbog sudara korone i gripa važno vakcinisati i decu protiv sezonskog gripa

- Apsolutno podržavam preporuku o vakcinisanju protiv sezonskog gripa kako dece, tako i zdravstvenih radnika.

(Telegraf.rs)