Jedni vojnici su krenuli u rat, drugi bacili oružje i uniformu: Miroslav se ubio, stojeći među njima

Ubio se između dva stroja vojnika...

Borbe oko Borova sela na početku Rata u Hrvatskoj. Foto: Profimedia/AFP
Rat u Hrvatskoj / Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1991. godine u Šidu se ubio rezervista JNA Miroslav Milenković iz Gornjeg Milanovca.

Miroslav je imao pedeset jednu godinu, bio je građevinski radnik i otac dvoje dece. U rezervni sastav Jugoslovenske narodne armije mobilisan je dan ranije. Dobio je uniformu i pušku i sa hiljadama drugih rezervista čekao naređenje o prelasku u Hrvatsku prema Vukovaru.

Poslat je, zajedno s mnoštvom ostalih rezervista u Šid kako bi tamo krenuo u rat, kao što su u rat kretali svi sa drugih strana, onih strana koje nisu bile "naše".

Miroslav je danima razmišljao šta da učini. Danima je prelazio iz jedne kolone u drugu. Jedna kolona rezervista čekala je polazak na Vukovar, druga kolona odbacila je oružje i nametnuti im rat. Miroslav Milenković stao je između dve kolone i 20. septembra poslednji put u svom životu je podigao oružje. Poslednji put u svom životu je ispalio metak. U sebe.

Portal Mašina ovako će opisati njegovo samoubistvo. "Ubio se između dva stroja vojnika, jednog koji je čekao polazak u Vukovar i drugog dezerterskog, koji je odbacio oružje u znak borbe protiv rata i učestvovanja u njemu."

Miroslav je jedan od mnogih koji su odbili da učestvuju u ratu nametnutom od strane republičkih lidera, i jedan od onih koji je svoju zbunjenost i strah okončao samoubistvom. Njegova smrt je odjeknula u antiratnom pokretu, a ljudi koji su se mesecima okupljali protestujući protiv rata su tim povodom ispisali knjigu epitafa „Grobnica za Miroslava Milenkovića“.

(Telegraf.rs)