Srpsko jezero koje je hit ovog leta na Instagramu, sada je zatrpano smećem, a evo odakle ono stiže

Za samo četiri sata prikupljeno je na desetine kesa smeća

Foto: RINA

Jezero Međuvršje u Ovčarsko - kablarskoj klisuri, pravi je turistički biser čačanskog kraja. Međutim, ono što kvari njegovu lepotu, ali i predstavlja ekološku opasnost za okolinu jesu velike količine otpada koje se nagomilavaju na njegovoj površini.

Radnici Turističke organizacije u Čačku, zajedno sa vikendašima koji ovde provode svoje vreme, pokrenuli su akciju čišćenja i za samo četiri sata uspeli ručno da prikupe na desetine kesa smeća.

- Otpad koji se nalazi na akumulaciji Međuvršje nije usko vezan za broj posetilaca ovog područja, koji je zbog ovogodišnje epidemiološke situacije, bio u znatnom porastu. Smeće donose reke iz gornjeg sliva, najveći deo se prosledi dalje, ali velike količine ponovo ostaju. Neophodna je naša brza reakcija, kako u ovoj prirodnoj oazi ne bi imali potencijalnu ekološku katastrofu - rekao je za RINU Goran Nikolić iz Turističke organizacije u Čačku.

Očišćen je potez od pristaništa u Međuvršju do Plave stene, odnosno zone trećeg meandra. Deo naspram Ribarske staze nije potpuno čist jer smeće je otišlo dublje u zatvorene površine i nije postojala mogućnost da se ručno prikupi.

- Planiramo još ovakvih akcija tokom ovih lepih dana koji nam predstoje. Pozivamo i sve zainteresovane sugrađane i ekološka udruženja, kao i vikendaše na jezeru da nam se pridruže. Problem nam prave vodotokovi koji se ulivaju u reku Zapadnu Moravu i koji u toku velikih padavina donose smeće, a u nekim opštinama deponije se i nalaze na samim obalama pa usled visokih vodostoja spiraju ih i đubre nose sa sobom - rekao je direktor TO Čačak Vojin Jakovljević dodajući da se trude da svake godine organizuju ovakve akcije.

Lepote ovog jezera možete videti na Instagramu na #medjuvrsje

(Telegraf.rs)