Stravični požari u zgradama najčešće izbiju zbog nepažnje: Ove greške mogu da dovedu do tragedije

U požaru koji je izbio u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na sreću niko nije povređen, ali Beograd i dalje pamti tragediju koja se desila u Ulici Vojvode Stepe

Požar u Bulevaru Arsenija Čarnojevića Foto: Twitter/@teteatetesurwc

Požar koji je izbio u stanu u kom žive roditelji sa decom, u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu, zabrinuo je mnoge koji se pitaju kako dođe do ovakvih nesreća. Najčešći uzrok jeste ljudska nepažnja.

- Najčešći uzrok požara u stambenim objektima su nepažnja - ostavljanje električnih aparata i uređaja bez nadzora, preopterećenje elektroinstalacija, kao i ložišta i dimovodni kanali gde postoji individualni sistem grejanja (gde građani samostalno lože) - saopštili su za Telegraf.rs iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pre izlaska iz stana veoma je bitno da se proveri da li su svi električni aparati i uređaji isključeni, a pri njihovoj kupovini treba da se obrati pažnja na dve stvari.

- Potrebno je voditi računa da poseduju ateste i garanciju - kazali su iz ovog Ministarstva.

S obzirom na to da kreće hladnije vreme i sezona grejanja, u narednom periodu je važno da građani budu svesni da grejne aparate i uređaje ne smeju da ostavljaju uključene ukoliko nema nikog u stanu.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, građani koji samostalno lože treba da znaju da dimnjaci moraju da budu pravilno očišćeni pre grejne sezone.

Požar na Novom Beogradu

Požar u Bulevaru Arsenija Čarnojevića gasila su 23 vatrogasca-spasioca koji su na teren izašli sa pet vozila. Uzrok izbijanja požara za sada još nije poznat, ali se u medijima pojavila informacija da je do njega došlo zbog plinskih boca koje je porodica držala na terasi koja je uništena.

U stanu na 11. spratu živi četvoročlana porodica koja u trenutku izbijanja požara nije bila u svom domu. Kako su rekle komšije, vrata stana su bila zaključana, pa nije bilo moguće odmah ući i intervenisati.

Zbog požara je evakuisano oko 200 stanara, a na sreću niko nije povređen. 

Požar u Ulici Vojvode Stepe u kom je preminula jedna osoba

Nažalost, u aprilu 2019. godine u požaru koji je buknuo u Ulici Vojvode Stepe 114 na Voždovcu jedna osoba je izgubila život. U stanu na 16. spratu poginula je Milica Radojević (81) koja je živela u njemu.

Bila je vrlo ljubazna, draga. Baš onako, da kažem, prava starica. Razlog više što celu noć nisam trenula, toliko me potreslo - rekla je tom prilikom za Telegraf.rs čistačica zgrade, koja je sa radnicima ispred stana raščišćavala nakon nesreće.

Stan baka Milice u celosti je bio uništen. Roletne su bile istopljene, a stakla na svim prozorima popucala. Vatra je ceo stan obojila u crno.

Takođe su i stanovi iznad njenog bili uništeni i u gareži.

Požar koji je potresao Srbiju lokalizovan je posle dva sata.

Video: Vatrogasci izneli uplašenog deku iz solitera u požaru

(Telegraf.rs)