Završena sednica Kriznog štaba: Medicinski deo nastavio sastanak, ovo su teme o kojima se raspravlja

Pre sednice Kriznog štaba, održan i sastanak ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sednica Kirznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatrala aktuelna epidemiološka situacija, počela je danas u podne u Palati Srbija, a završena je oko 13 sati.

Međutim, kako javlja Tanjug, medicinski deo Štaba i dalje zaseda, kako bi preciznije definisali predlog novih mera, koji će zatim dostaviti Vladi.

Kako saznaje Tanjug, najviše se razgovaralo o dolasku građana Srbije iz inostranstva pred predstojeće praznike i pitanju da li da se uvodi obavezan PCR test i mera karantina za sve iz dijaspore koji bi došli u zemlju.

Ta mera mora biti u skladu sa važećim pravnim aktima.

Kako spekulišu mediji, danas je zatraženo da se zatvore ugostiteljski objekti i sve radnje, izuzev prehrambenih prodavnica. Međutim, takođe se govori i o tome da će se o merama definitivno odlučivati za dva dana. Jedna od mera o kojoj se, kako se spekuliše, govorilo, jeste da će se razmatrati i obavezno testiranje građana koji dolaze iz inostranstva.

Kako je ranije rečeno za "Telegraf", osim analize trenutne epidemiološke situacije, tema su bili i naši državljani koji će se za praznike vraćati u Srbiju.

Iako su mediji objavili juče da će se zatvarati granice, do toga neće doći. Razmotriće se najbolja moguća opcija da se spreči dodatni unos i širenje virusa u zemlju. Članovi su, prema najavama pričali o tome da li će se uvesti obavezan PCR test na ulazu u zemlju, ili će im se raditi antigenski test, ili je neophodno da budu pod nadzorom koji je još u septembru uveden za povratak naših iz pojedinih zemalja u okruženju.

Tema su bile i mere koje su prošle sedmice stupile na snagu, i da li već ima rezultata, ali i o tome da li treba dodatno pooštriti njihovu kontrolu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je sinoć prilikom obilaska nove kovid bolnice koja se gradi u Kruševcu da nam predstoji jedna od najtežih sedmica.

Današnji brojevi su nam loši, predstoji nam jedna od najtežih sedmica, to je sigurno. Sutra zaseda i Krizni štab, nadležni će poslušati i prihvatiti sve odluke i preporuke Štaba, ali sam ih zamolio za razumevanje, jer država mora da plati i bolnice, i plate i penzije, koje želi da povećava - izjavio je sinoć predsednik Srbije.

Dodao je da će država pomoći turizmu i ugostiteljstvu, ako budemo morali da se se zatvorimo, a očigledno je, kako je rekao, da smo blizu toga.

Premijerka Ana Brnabić na pitanje da li će biti uvedene dodatne mere protiv širenja korona virusa pred novogodišnje praznike, rekla je u subotu da se svaki dan o tome razmišlja i da se podaci prate na svaka dva sata.

- Naši ljudi će da se vraćaju, pratićemo epidemiološku situaciju u svim zemljama i uvodićemo mere ako to bude potrebno. Pratimo svaki dan i razmišljamo o dodatnim novim merama - rekla je premijerka.

Pre Štaba, sastanak sa direktorima Kovid bolnica

Pre nego što bude održana sednica Kriznog štaba, takođe, u Palati Srbija, u 9.45 sati, ministar zdravlja Zlatibor Lončar održaće sastanak sa direktorima kovid bolnica.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je za 24 sata korona potvrđena kod 6.179 osoba od 15.508 testiranih.

Istovremeno je preminulo 65 pacijenata, dok uz pomoć respiratora diše 252.

Hospitalizovano 7.256 pacijenata.

Video: Vučić: Predstoji nam jedna od najtežih sedmica

(Telegraf.rs)