Krizni štab odgovorio zašto je građanima Srbije dato da sami izaberu koju će vakcinu primiti

Pre vakcinisanja, potrebno je da razgovarate sa lekarom kojem verujete

Koju bi vakcinu protiv korona virusa trebalo da primimo i zašto je građanima Srbije ostavljeno da sami biraju koju vakcinu žele da prime? Odgovor na to pitanje dali su na konferenciji za medije dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i epidemilog dr Predrag Kon.

- Po hiljaditi put ponavljamo - svaka vakcina je bezbedna i za nju garantuje Agencija za lekove i medicinska sredstva. Svaka vakcina je registrovana u skladu sa zakonima i apsolutno je bezbedna, naša je bila želja da što više ljudi bude vakcinisano i apsolutno je svejedno ko će koju dobiti - navodi Gojković odgovarajući na pitanje zašto je građanima Srbije ostavljeno da sami izaberu koju će vakcinu primiti.

- Odluka naša je bila da ponudimo građanima što je moguće veći izbor različitih vakcina delom i iz zdravstvenih razloga - rekao je Gojković.

Dr Kon je istakao da izbor vakcine treba da bude zajedno sa izabranim lekarom, tj. lekarom kojem verujete.

- Pre vakcinisanja će upitnikom biti utvrđeno da li pacijent ima neke bolesti. I ako se neko odluči za neku vakcinu, ide kod lekara kako bi on potvrdio njegovu odluku, odnosno mišljenje. Bezbednost je sigurna, samo postoje neke razlike koje će u tom pregledu i razgovoru pre vakcine biti urađene. Tako se i sada radi - istakao je epidemiolog.

Video: Kon: Novi soj će sigurno stići i u Srbiju

(Telegraf.rs)