Strazbur odbacio dve nove tužbe protiv Srbije za nestale bebe

Sud je utvrdio da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava, a koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, navedeno je u saopštenju

Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je dve nove tužbe protiv Srbije, a koje se odnose na nestanak beba tokom osamdesetih godina prošlog veka, javlja RTS.

Budući da je Srbija u februaru prošle godine usvojila zakon koji se odnosi na rešavanje ovog pitanja i odštete roditeljima nestalih beba, sud je utvrdio da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava, a koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, navedeno je u saopštenju.

Sud navodi da su tim zakonom predviđene i sudske i vansudske procedure povodom situacija sa kojima su se suočavali roditelji, a u cilju otkrivanja istine o nestalim bebama.

Pomenuti zakon je takođe predvideo sistem u kojem domaći sudovi mogu da istraže i pribave dokaze, ne samo na zahtev tužioca, već i po službenoj dužnosti, a kako bi utvrdio sve relevantne činjenice slučaja.

Sudovi su takođe dobili ovlašćenja o dodeli obeštećenja roditeljima kada za to ima razloga.

Inače, Zakon je predvideo i formiranje komisije za prošireno istraživanje, prikupljanje podataka i ustanovio bazu DNK podataka.

Sud u Strazburu je 2013. godine obavezao Srbiju putem presude u slučaju Zorice Jovanović, koja je takođe nestala beba, da zakonski reguliše procedure za utvrđivanje istine i dosuđivanja odštete roditeljima nestale dece.

(Telegraf.rs)